Het pand aan de Hofstraat 20 waar zaterdag open huis is. Foto: Lydia ter Welle
Het pand aan de Hofstraat 20 waar zaterdag open huis is. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Open huis in voormalige kantoor Driessen aan Hofstraat 20

AALTEN – Op zaterdag 27 oktober houden de 'bewoners' van de voormalige textielfabriek aan de Hofstraat 20 open huis. Dan kan iedereen komen kijken wie er nu kantoor houden en wat voor moois ze van het pand hebben gemaakt.

Door Lydia ter Welle

Het pand aan de Hofstraat werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd door Herman Driessen, zoon uit een oud textielgeslacht. De bloeitijd van de textielfabriek lag in de eerste helft van de 20ste eeuw.

In 1969 ging de textielfabriek failliet, waarna er een tijdje een machinefabriek in was gevestigd, dat in de jaren tachtig naar het industrieterrein verhuisde. De gemeente kocht de panden in 1996 op maar het lukte niet om er een nieuwe bestemming voor te vinden.

Het pand verpauperde, tot verdriet van velen in Aalten. Pas in 2013 kwam het in bezit van TPN Groep, waarbij oud-Aaltenaren Wikkerink en Bulsink betrokken zijn.
Toen kwam de herbestemming op gang, met fase 1 van de herinrichting van het oudste deel van het pand. In 2015 kwam ook het wat nieuwere deel van het complex in handen van TPN Groep. Dit deel, het pand Hofstraat 20, dat vroeger dienst deed als kantoorgebouw voor de textielfabriek, werd met behoud van het historische aanzicht, verbouwd tot kantoorruimte.
IBOC huurt
"En toen kwamen wij in beeld als huurder", vertelt Bernie Schoppers, van Schoppers Constructie en Advies voor de bouw. Samen met Rinke ter Haar Architectuur en Haank Bouwkundig Ingenieursbureau vormt zijn bedrijf IBOC: Integraal Bouwkundig Ontwerp & Constructie. "We zaten toen in het oude postkantoor aan de Haartsestraat en groeiden uit ons jasje. Na overleg met TPN Groep hebben wij als IBOC het pand gehuurd, en er andere partijen bij gezocht als onderhuurder. We hebben het casco bedrijfspand vervolgens zelf ingedeeld en ingericht. Nu houden we er kantoor met onze bedrijven en daarnaast zijn nog zeven andere bedrijven gehuisvest in het pand."

Nog zeven ondernemers meer
Dat zijn deels huurders van kantoorruimte, maar ook enkele zzp'ers die een flexplek in het pand hebben. Naast de drie bedrijven van huurder IBOC zijn dat By Jessie Interieur en ontwerp, Tekstbestendig, Mateman Software consultancy, JvL, 3Dat, Taiga en Zoo wonen.nl.

"Deels zijn dat ook bouwgerelateerde bedrijven, maar ook heel andere disciplines. En toch hebben we veel aan elkaar. We doen veel dingen samen: een vakantieborrel, een uitstapje, maar ook is het fijn om soms even tegen iemand aan te kunnen praten. We zeggen ook altijd: "Je huurt hier een kantoor of werkplek, en je krijgt gezellige collega's erbij!", vertelt Schoppers. Er is nog wel wat ruimte vrij in het kantoorpand, zowel in de zin van flexplekken als ook kantoorruimte om te huren.

Authentieke elementen
Schoppers vertelt: "We konden er ongeveer een jaar geleden in en hebben zoveel mogelijk authentieke elementen van het oude kantoor behouden. Zo zijn vijf deuren uit het oude pand nu weer teruggekomen als wand van de spreekkamer. De betonnen constructie is ook nog goed te zien in het gebouw, maar met gebruik van deels verlaagde plafonds hebben we gewerkt aan een goed klimaat, ook qua geluid, in het pand. En bovendien bieden die verlaagde plafonds gelegenheid om leidingen weg te werken, net als buizen en dergelijke van het klimaatbeheersingssysteem."

Open huis 27 oktober
Nu vinden de gebruikers van het voormalige textielpand aan de Hofstraat 20 het tijd om een open huis te houden.
"We willen iedereen gelegenheid bieden om te kijken wat er voor moois is gemaakt van het toen zo verpauperde pand. En natuurlijk willen we ook graag laten zien welke mensen van welke bedrijven er werken achter die historische en zo sterk met Aalten verbonden gevel! Daarom houden we de open dag, op zaterdag 27 oktober van 10.00 tot 18.00 uur. Iedereen is dan van harte welkom aan de Hofstraat 20", zo nodigt Bernie Schoppers uit namens de mede-'bewoners' van het pand.