Ella Koopman met één van haar kunstwerken. Foto: Eva Schipper
Ella Koopman met één van haar kunstwerken. Foto: Eva Schipper Foto:

Kunst van Ella Koopman: 'De Achterkant van het Gelijk'

AALTEN - Ella Koopman is beeldend kunstenaar en heeft haar eigen atelier in Aalten. Ze werkt met veel stoffen en verschillende lichtinvallen. In haar kunstwerken verwerkt ze thema's zoals; vruchtbaarheid, leven en dood. Ze probeert deze thema's op te roepen met suggestieve landschappen in stof. "Ik wil graag het toeval uitnodigen als ik bezig ben met de kunst."

Door Eva Schipper

Ella heeft in haar carrière al veel meegemaakt. Zo heeft ze met grote namen zoals Mart Visser en Jan Jansen samen aan een modeproject gewerkt: 'Stof in vorm'. De tentoonstelling vond plaats in Haags Gemeentemuseum. In dit project was haar stof de rode draad van het project. Ook heeft ze voor de rederij van de Holland-Amerika-lijn gordijnen ontworpen.
Toen Ella op de middelbare school zat, was ze vooral druk met het veranderen van stoffen. Er was altijd wel een kledingstuk dat ze anders wilde hebben. Ze ging op jonge leeftijd al hiermee aan de slag. "Op een dag kwam mijn broer thuis met een portret van klei. Ik zag door de verschillende lichtinvallen verschillende perspectieven. Vanaf dat moment wist ik het: ik wil beeldhouwer worden." Later is ze naar de Academie voor Beeldende Kunsten gegaan in Rotterdam. Ook heeft ze gestudeerd aan de Rijksacademie in Amsterdam, afdeling Beeldhouwen en Schilderen.
"Hoe ik deze kunst bedenk en maak? Ik heb denk ik een soort van engelen op mijn schouder, waardoor ik op ideeën kom. Soms heb ik ook een dagdroom waar ik een idee uithaal. Zelf woon ik op het platteland, dus ik ga af en toe naar een grote drukke stad om inspiratie op te doen."
Voor Ella is er een erg belangrijk motto in haar kunst: De Achterkant van het Gelijk. Dit is een uitspraak van Marcel van Dam uit 1995. "De achterkant van een kunstwerk of een stuk stof kan ook een waardevolle kant zijn. Als ik mijn kleren kies, dan bekijk ik mezelf altijd van voor èn van achter." Ella vindt het prachtig om met haar oude stoffen te werken, de stoffen heeft zij dan al eerder zelf bewerkt. Ze kan dan van haar oude stoffen een nieuw kunstwerk maken. "Zo krijgt het kunstwerk van mij een nieuwe huid."

In de toekomst wil ze grote mensbeelden gaan maken. Op deze manier kan ze het aspect mode terug laten komen. Ook wil ze meer installatiekunst gaan maken. Het lijkt haar ook interessant landschappen te gaan maken. Haar actuele kunstwerken zijn te vinden op haar Instagram-account: koopman.ella.


Duo Nihz speelt Westerbork Serenade in synagoge

AALTEN - Op maandag 29 oktober speelt het Duo NIHZ in de synagoge te Aalten het programma 'De Westerbork Serenade'.

Het duo NIHZ bestaat uit Sanna van Elst (blokfluiten en zang) en Bobby Rootveld (gitaren en zang). Rootveld en van Elst brengen al ruim zeventien jaar lang muzikale programma's, die vaak geïnspireerd zijn door ware gebeurtenissen uit de Joodse geschiedenis. Emotioneel, maar tegelijk lichtvoetig, vandaar de naam Niet In Het Zwart. Zij treden over de hele wereld op in concertzalen, theaters, kerken en synagogen.
In de Westerbork Serenade worden liederen van Johnny & Jones afgewisseld met het werk Shir Hashirim van Gianmartino Maria Durighello.
Shir Hashirim is gebaseerd op het Hooglied in het Oude Testament en werd gecomponeerd in 2015 voor Duo NIHZ. Shir Hashirim wordt afgewisseld met liedjes van Johnny & Jones. Johnny & Jones was Nederlands meest populaire zangduo voor de tweede wereldoorlog. Door liedjes als Mijnheer Dinges Weet Niet Wat Swing Is, Lou De Ladenlichter en We Hoeven Niet Te Hamsteren waren Johnny & Jones in de jaren '30 echte popsterren. Beide musici waren Joods en hun teksten geven een sterk tijdsbeeld weer. In de oorlog kwamen Johnny & Jones in Westerbork terecht alwaar ze liedjes over het kamp componeerden zoals De Westerbork Serenade en Wij Sloopen Met Muziek. Ook deze liederen zijn te horen tijdens dit muzikale vertelconcert. Hierbij brengt Shir Hashirim de momenten van rustige bezinning om de emotionele teksten van Johnny & Jones een plaats te geven.
Tevens hoort men tijdens deze voorstelling andere muziek die aan Johnny & Jones verbonden is zoals bijvoorbeeld 'Wenn Ein Paketchen Kommt' van Willy Rosen. Dit nummer schreef Willy Rosen voor de Westerbork Revue in Kamp Westerbork waarin ook Johnny & Jones optraden. De Westerbork Serenade is een emotionele voorstelling met een muzikaal tijdsbeeld van de jaren 1930 tot en met 1945.
De voorstelling is in de synagoge aan de Stationsstraat 7, Aalten, op 29 oktober, aanvang 20.00 uur.
De toegangsprijs is tien euro, te voldoen aan de ingang van de zaal. In verband met de beschikbare plaatsruimte is het van belang dat men zich van te voren aanmeldt. Dat kan via e-mail synagogeaalten@xs4all, of telefonisch 0543-474206.