De nieuwe dirigenten van Excelsior:  Henk Jan Radstaak (links)  naast René Lammers. Foto: Karin Stronks
De nieuwe dirigenten van Excelsior: Henk Jan Radstaak (links) naast René Lammers. Foto: Karin Stronks

Nieuwe dirigenten voor
muziekvereniging Excelsior

BARLO – De christelijke muziekvereniging Excelsior stelt op 20 oktober tijdens een speciaal concert haar twee nieuwe dirigenten voor. Henk Jan Radstaak staat voor het fanfareorkest, René Lammers is de nieuwe dirigent van het jeugdorkest van Excelsior. Zij nemen het stokje over van Gerrit Kobus die 25 jaar beide orkesten dirigeerde. Het concert begint om 20.00 uur in 't Romienendal aan de Aladnaweg 3 in buurtschap Dale.

Door Karin Stronks

Nadat Gerrit Kobus begin januari was gestopt met het dirigeren van de christelijke muziekvereniging Excelsior heeft René Lammers tijdelijk het stokje overgenomen. Intussen werden er namen genoemd van eventuele kandidaten bij een extra ledenvergadering, ook de naam Henk Jan Radstaak viel. Radstaak heeft een lang muzikaal verleden, hij dirigeerde bij Crescendo IJzerlo en speelde zelf bij Psalm 150 in Dinxperlo. Ook was hij een periode dirigent van het harmonieorkest van Bredevoort. Momenteel staat hij voor de brassband in Haarlo en dirigeert een fanfareorkest in Silvolde. Henk Jan Radstaak glimlacht: "Inderdaad, daar komt Excelsior Barlo bij. Mijn avonden zijn goed bezet doordeweeks!"
Omdat Gerrit Kobus ook het jeugdorkest dirigeerde moest Excelsior voor deze groep eveneens op zoek naar een vervanger. René Lammers werd bereid gevonden om deze taak op zich te nemen. René geeft aan: "Met kinderen en jongeren werken is erg leuk, de interactie is mooi, anders dan bij volwassenen, kinderen denken heel anders. Kinderen moeten nog een boel leren. Als het niet helemaal duidelijk is helpt het vaak om een stukje voor te zingen of op een beeldende manier uitleg te geven, als ze het dan goed oppakken en spelen dat is gewoon prachtig!"

Leuke reacties
Van januari tot het voorjaarsconcert was Ada van Egmond interim dirigent bij het jeugdorkest, daarna nam René Lammers het stokje van haar over. Zijn grote vuurdoop was het gezamenlijke jeugdconcert van zaterdag 6 oktober met de jeugd van muziekverenigingen Crescendo, Advendo en De Eendracht, enkele jeugdleden van de Aaltense Orkestvereniging (AOV) speelden met Excelsior mee. René vertelt niet zonder trots: "Het concert verliep prima, de jeugd van Excelsior Barlo liet zich goed horen, de balans was goed, precies zoals we het hebben ingestudeerd. Ook klarinet en fluit waren goed te horen. We hebben leuke reacties gekregen vanuit het publiek!" De beide dirigenten bereiden zich voor op het speciale concert van 20 oktober waarbij de orkesten de nieuwkomers voorstellen aan het publiek. Voorzitter Gerben Houwers zegt: "We zijn blij met onze nieuwe dirigenten maar vergeten niet wat Gerrit Kobus voor onze orkesten heeft betekend. Hij heeft heel veel tijd en energie in het leiden van Excelsior gestopt, ging vaak op pad om concerten van collega orkesten te bezoeken om inspiratie op te doen en was een kei in het schrijven van verhalen. We hebben plezierig gerepeteerd onder zijn bezielende leiding."

Sferen in muziek
Het fanfareorkest van de christelijke muziekvereniging Excelsior gaat de toekomst tegemoet met Henk Jan Radstaak als dirigent. "Natuurlijk zal het anders zijn, we zullen op elkaar ingespeeld moeten raken, meestal duurt dat een jaar of drie. Wat ik belangrijk vind is de verklanking van emotie, de sferen in muziek. Je kunt een muziekstuk technisch spelen maar het gaat mij ook zeker om je gevoel in de muziek leggen, een compositie vertelt een verhaal", aldus Radstaak. Net als de nieuwe dirigent van het jeugdorkest kijkt hij uit naar een mooie toekomst met Excelsior.


www.excelsiorbarlo.nl


Jan Terlouw: allerlaatste gast bij Vrienden van Bredevoort Boekenstad

BREDEVOORT - Jan Terlouw is op zaterdag 27 oktober de allerlaatste gast van Stichting Bredevoort Boekenstad. Sinds 1993 is Jan Terlouw beschermheer van Bredevoort Boekenstad. Hij zal een voordracht houden over zijn schrijverschap en het belang van boeken en van lezen.

Jan Terlouw is in 1931 geboren. Hij heeft wis-en natuurkunde gestudeerd. Jaren lang onderzoek op het gebied van thermonucleaire reacties. Later ging hij de politiek in. Hij was onder andere fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, minister van Economische Zaken en Commissaris der Koningin van Gelderland.
Maar de meesten van ons kennen hem als schrijver. Vooral zijn boeken voor de jeugd zijn bekend, zoals Pjotr, Koning van Katoren, Oorlogswinter, Briefgeheim.

Op 1 december 2016 was heel Nederland onder de indruk van zijn geweldige toespraak in De Wereld Draait Door, bij gelegenheid van zijn 85e verjaardag. De rode draad is 'het touwtje uit de brievenbus' dat symbool staat voor integriteit en vertrouwen in elkaar van zowel de politici als de burgers. Hij pleit er ook voor het publieke belang weer centraal te stellen boven eigenbelang en winstbejag; ook roept hij op meer respect te hebben voor het milieu.
Het laatste boek van Jan Terlouw, Natuurlijk (boekenweekessay van 2018), is een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid.

De bijeenkomst vindt plaats in het Koppelhuis, Markt 3A Bredevoort, op zaterdag 27 oktober van 15.00 tot 17.00 uur. Entreekaarten kosten vijftien euro per stuk en ijn te reserveren via www.boekeninbredevoort.nl/terlouw of per telefoon: 0543-473501.