Tegenlicht Meet Up

BREDEVOORT - Hoe komen we tot een gezonder economisch bestel waarin niet groei en winst centraal staan, maar duurzaamheid? Vrijdagavond 12 oktober staat bij de Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk de 'Donut Economie' op het programma, waarin sociale en ecologische waarden belangrijker zijn dan winst.

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het 'Environmental Change Institute' in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een ander ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschrijft Raworth in het boek 'Doughnut Economics', dat inmiddels een ware cultstatus heeft bereikt. Raworth's pleidooi voor de 'donut economie' trekt het credo dat economische groei vóór duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.
Het thema van de avond draait om duurzaamheid als alternatief voor het model waar een gezonde economie alleen een groeieconomie kan zijn. Op de avond zijn innovatie-publicist Jan Willem van de Groep, Nanke den Daas van de Den Daas Groep in Doetinchem en Ben Sonneveld van het Athena Instituut aan de VU in Amsterdam te gast om samen met het publiek te discussiëren aan de hand van stellingen uit de Tegenlicht-uitzending 'De Donut Economie'.
De avond begint om 19.00 uur met een vertoning van de uitzending van Tegenlicht. Om 20.00 uur begint de discussieavond. Entree is gratis. De uitzending van Tegenlicht is ook online te bekijken via: www.tegenlicht.vpro.nl. Reserveren wordt op prijs gesteld via www.koppelkerk.nl of via 0543-216005.