Sallo van Gelder tekent de overeenkomst, terwijl van links naar rechts Hans de Graaf, burgemeester Anton Stapelkamp en Willem Veldkamp toekijken. Foto: Lydia ter Welle
Sallo van Gelder tekent de overeenkomst, terwijl van links naar rechts Hans de Graaf, burgemeester Anton Stapelkamp en Willem Veldkamp toekijken. Foto: Lydia ter Welle

Bredevoorts Belang onderhoudt Joodse begraafplaats Bredevoort

Vervolg van de voorpagina

BREDEVOORT - Vorige week werd de overeenkomst ondertekend, die het onderhoud van de Joodse begraafplaats in Bredevoort door Bredevoorts Belang regelt. De gemeente Aalten geeft een bijdrage zodat er wat gereedschap kan worden gekocht.

Hans de Graaf: "We denken nog wel een keer bij de gemeente te moeten aankloppen, want de muur aan de straatzijde is zodanig verzakt en kapot, dat de poort niet meer goed sluit. Smid van Lochem heeft aangeboden iets aan de poort te doen, maar we willen eerst weten hoe het met de andere muren is. Die zijn geheel achter klimhortensia, klimop en andere planten verscholen. Wellicht moeten dan eerst de muren worden gerestaureerd. Verder moet die grote taxus bij de ingang worden verwijderd. Die is in de jaren '60 geplaatst. Toen werden de graven op de Joodse begraafplaats in Winterswijk besmeurd met het hakenkruizen. Om te zorgen dat iets minder duidelijk zichtbaar was dat achter deze poort een Joodse begraafplaats lag, werd uit voorzorg de taxushaag geplaatst. Maar die is veel te groot geworden. Loonbedrijf te Bokkel van de Haart wil de taxus wel helpen verwijderen. We gaan nu eerst maar eens aan de slag. Zaterdag beginnen we." Hij beloofde Sallo van Gelder dat de vrijwilligers van Bredevoorts Belang hun uiterste best zullen doen, met respect voor hen die rusten op de begraafplaats.

De Joodse begraafplaats in Aalten wordt sinds 2014 onderhouden door de ChristenUnie in samenwerking met Estinea. Onlangs is afgesproken dat dit onderhoud in de komende jaren op dezelfde wijze wordt voortgezet. De Joodse begraafplaats in Dinxperlo wordt sinds 2013 onderhouden door een werkgroep van Dinxpers Belang. Alle drie Joodse begraafplaatsen zijn gemeentelijk monument.