Sint Jansrogge wordt op ambachtelijke wijze gedorst. Foto: Karin Stronks
Sint Jansrogge wordt op ambachtelijke wijze gedorst. Foto: Karin Stronks

Sint Jansrogge gedorst op ambachtelijke manier

Fukkinks Timpken in teken van nostalgie

Door Karin Stronks

DALE – Op een stralende zonnige zaterdag, 6 oktober, is op ambachtelijke wijze de Sint Jansrogge gedorst. Het kaf werd van het koren gescheiden, het zaad opgevangen in grote jute zakken. In gepaste ouderwetse kledij en in een gemoedelijke, gezellige sfeer waren de vrijwilligers van 't Olde Gebroek de hele dag in touw. "Het is puur nostalgie! We krijgen op zijn tijd een bakje koffie met krentenwegge en tussen de middag is er pannenkoek! Aan het eind van de werkdag stond een koel drankje klaar", glimlachen de vrijwilligers.

Midden in de zomer is de Sint Jansrogge al geoogst. Het is een heel oud gewas, de rogge kan wel twee meter hoog worden. De opbrengst werd in schoven, bossen, op een platte wagen geladen. Drogen 'an de geste', bundels rechtop tegen elkaar aan zetten, was deze keer niet nodig. De hete droge zomer had het gewas al gedroogd. De platte wagen met schoven stond bij Bennie Somsen uit Lintelo in de schuur, tot zaterdagochtend 6 oktober de wagen met de trekker naar Fukkinks Timpken in Dale werd overgebracht. Ook de ouderwetse dorsmachine van Somsen is door 't Olde Gebroek naar Dale vervoerd.

Rond de klok van negen uur begonnen de in gepaste kledij gestoken vrijwilligers met een kopje koffie met krentenwegge. Intussen waren enkele mannen druk bezig met het klaarzetten van de dorsmachine, de jute zakken voor de zaden en de platte wagen met Sint Jansrogge. Om tien uur werd een begin gemaakt met de werkzaamheden, de mannen gooiden de bossen rogge op de dorsmachine, enkele noeste werkers vingen de bundels op en legden ze klaar zodat het koren van het kaf werd gescheiden.

Tussen de middag zorgde Riek Lammers met vrijwilligers voor een lekkere welverdiende pannenkoek, Willemien Schutte en Rikie Berendsen speelden 'ouderwetse deuntjes' op de accordeon. Na deze versterkingen voor de inwendige mens werd de rest van de rogge gedorst. "Het zaad gaat naar de molen van Brunsveld in IJzerlo om vermalen te worden", vertelt een vrijwilliger van 't Olde Gebroek. Na de ambachtelijke werkzaamheden die in een gezellige gemoedelijke sfeer werden uitgevoerd stond aan het eind van de middag een koel drankje klaar.

Tijd voor een praatje tijdens het dorsen van de Sint Jansrogge. Foto: Karin Stronks