Estafettediner

De moderne televisie heeft onbeperkte mogelijkheden. Ik ben nog van de generatie, die een antenne op het dak had. Daarmee kon je niet veel zien. Twee Nederlandse en drie Duitse zenders waren toch voldoende. Dat zijn ze nog steeds, maar omdat er zoveel meer is las ik soms een zapmomentje in. Vaak blijf ik hangen bij een van de regionale zenders, want die zijn tegenwoordig allemaal beschikbaar,

Een boswachter in de Biesbosch, de laatste roggelelies in Drenthe, een postzegelverzamelaar in Bergen op Zoom, een wethouder in Emmeloord, ze boeien me allemaal. Als het even saaier wordt, zijn het goede programma's om een dutje bij te doen. Woensdag stond de regionale omroep van Zuid Holland aan. Ik sliep al bijna toen ik twee bekende personen door het beeld zag wandelen. Het waren de burgemeester van Aalten en wethouder Kok, die ik tot nu alleen wandelend had waargenomen in de gemeentes Aalten en Winterswijk.

Wat moesten zij aan het andere kant van het land? Dat een Achterhoeker voor zaken naar Den Haag moet is daar aan toe, maar er wandelen …? Even later begreep ik dat vele belangrijke Gelderlanders in een estafette van Arnhem naar Den Haag liepen. Blijkbaar was de gedachte ontstaan dat je daarmee meer aandacht kunt trekken bij de hoge dames en heren politici in Den Haag. Althans dat begreep ik uit de gesprekken die weer met andere Gelderse wandelaars werden gevoerd. Er kwam zelfs nog een diner verzorgd door de beste koks van Gelderland en met de mooiste wijnen van Gelderland (één uit Winterswijk, maar dat terzijde).

Na deze sprankelende reportage was ik klaar wakker, want ik moest dringend nadenken. Ik begreep niet waarom je niet gewoon met de trein of desnoods met de auto naar Den Haag kunt gaan. Ik begreep ook niet goed waarom je er een diner moet verzorgen. Heeft het iets met een minderwaardigheidscomplex te maken? Jullie zien ons niet staan, dan gaan we naar jullie toe, zodat jullie niet om ons heen kunnen. Bescheidenheid hoor ik regelmatig is een kenmerk van de Achterhoeker. Die zal zich zelf niet gauw op de borst kloppen over alle prestaties. Dat vind ik mooi, maar tegenwoordig moeten we overal naar toe om te laten zien dat we bestaan.

Dat is helemaal niet nodig. Al die mensen uit Den Haag kunnen heel goed naar ons toe komen. Het wordt de hoogste tijd dat de hoofdbeweging naar het oosten van het land is en niet meer naar het westen. Daar wonen al zo lang de belangrijkste mensen van het land. Volgend jaar organiseren wij in de week voorafgaand aan Prinsjesdag het estafettediner. Daarvoor worden alle kamerleden, ministers en staatssecretarissen uitgenodigd. Het diner wordt gehouden op de tien mooiste plekjes in de gemeente Aalten. Na elke gang wandelen de gasten naar een volgende locatie. Omdat dit verspreid moet worden over twee dagen wordt er een sporthal gebruikt voor de overnachtingen. Gedurende deze tweedaagse is er genoeg gelegenheid om te praten over wat we willen en nodig hebben. Ze hoeven niet allemaal te komen, maar met de helft van de genodigden voor dit "de Achterhoek is zo goed"-diner ben ik tevreden. Ik regel het graag.