Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan de familie Te Rietstap
Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan de familie Te Rietstap

Oplossing zoekplaatje: aannemersbedrijf te Rietstap

BREDEVOORT - Bredevoort kende een aantal aannemersbedrijven. Zoals aannemersbedrijf Elschot, Gijsbers en Te Rietstap. Van dit laatste bedrijf was de foto, die we plaatsten op 4 september. Wegens ruimtegebrek in de krant van 11 augustus kan de 'oplossing' pas nu worden geplaatst.

Gerhard te Rietstap begon al jong te werken in de bouw. Lange dagen waren dat destijds. Zo was hij aan het werk in Barlo in Duitsland, elke dag zo'n 15 kilometer lopen.

Om de route wat te verkorten, liep hij dwars door weides en velden. Gelukkig kreeg hij later een fiets tot zijn beschikking. In 1920 begon hij samen met zijn broer voor zichzelf.
Aan deze samenwerking kwam in 1925 een einde. Hij ging verder met zo'n vijf tot tien man personeel en vestigde zich aan de Winterswijkseweg.

Zoon Gerrit trad in 1939 bij zijn vader in dienst. Hij nam in 1950 het bedrijf over. Diens zoon, ook een Gerhard, begon in 1966 voor het bedrijf te werken. Tal van huizen en gebouwen zijn door het bedrijf gebouwd of verbouwd. In Bredevoort werd door hen de Ned. Hervormde kerk gerestaureerd samen met timmerbedrijf Blekkink en loodgietersbedrijf Voltman. Een klus die ruim een jaar duurde. Ook de molen 'Prins van Oranje' werd door aannemersbedrijf Te Rietstap opgeknapt. Het markantste bouwwerk van het aannemersbedrijf is toch wel de pomp op de Markt, die in 1966 door Gerrit te Rietstap werd gemetseld. Deze pomp werd door burgemeester Van Veen in gebruik genomen. In 1968 stopte aannemersbedrijf te Rietstap. Gerrit overleed in dat jaar. Op de foto uit 1950 zien we het personeel van aannemersbedrijf te Rietstap. Van links naar rechts, zittend: Gerrit te Rietstap, Antoon de Vries; staand: Gerhard te Rietstap, Antoon Daniels, Jan Hakstege,?, Gerrit Arentzen.