Parapluplan 'hangt' boven bestemmingsplannen

AALTEN – Voor de gehele gemeente Aalten zijn er op dit moment 35 verschillende bestemmingsplannen geldig. Die plannen zijn voor het grootste deel de laatste tien jaar vastgesteld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ze gelden voor grotere delen van de gemeente, zoals het buitengebied , of de kernen van Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. Maar er zijn ook bestemmingsplannen, die voor een veel kleiner gebied gelden. Na het vaststellen van die plannen heeft de tijd echter niet stil gestaan. Er zijn nieuwe inzichten gekomen, die verwerkt moeten worden in al die bestemmingsplan. In juni 2017 stelde de gemeenteraad bijvoorbeeld de Woningbouwplanning 2017 vast. Die heeft gevolgen voor alle bestemmingsplannen. Met het bestemmingsplan Parapluplan Gemeente Aalten zijn die nu verwerkt.

Het Parapluplan hangt als een paraplu boven alle bestaande bestemmingsplannen. Het voegt een aantal nieuwe elementen toe, maar voor al het andere blijven de 35 bestemmingsplannen geldig. De belangrijkste toevoeging betreft de status van allerlei woningbouwlocaties. Met de Woningbouwplanning 2017 is het zogenaamde stoplichtenmodel vastgesteld. Alle woningbouwplannen die op rood waren gezet zijn op de bijbehorende kaarten van het Parapluplan verwerkt. Na vaststelling door de gemeenteraad kan hier definitief niet meer gebouwd worden. Het Parapluplan heeft inmiddels ter inzage gelegen. "Daar hebben we acht reacties op gehad", zei wethouder Ted Kok, "Die zijn voor het merendeel gehonoreerd." De reacties betroffen de op rood gezette woningbouwplannen.

Geen shishabar in de gemeente
In het Parapluplan wordt ook de beleidsregel parkeernormen opgenomen, omdat deze niet meer geregeld kunnen worden via de gemeentelijke bouwverordening. Er is nu een duidelijk norm, die aangeeft hoeveel parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd moeten worden bij een plan voor de bouw van woning of een bedrijf, of bij de wijziging van bestaande plannen. Hoewel er nog geen shishabar in Aalten is gesignaleerd, wordt in het Parapluplan ook beleid opgenomen dit als 'verboden gebruik' te kunnen bestempelen. Een shishabar is een nieuw fenomeen. In de bar kunnen mensen zich ontspannen door een waterpijp te roken. Dat kan onschuldig vermaak zijn, maar omdat het vaak gepaard gaat met drugsgebruik vindt de gemeente Aalten deze ontwikkeling onwenselijk. Ook de met een shishabar vergelijkbare 'lokaliteiten' kunnen nu tegengegaan worden. In het Parapluplan zijn daarnaast nog enkele kleinere wijzigingen opgenomen, zoals dat er niet meer standaard wordt mee gewerkt aan het creëren van nieuwe woningen boven winkelpanden.

Motor- en quadtoertocht

LINTELO - Zondag 2 september start er een motor- en quadtoertocht vanaf het Kulturhus in Lintelo. De start is tussen 10.00 en 11.00 uur en de lengte van de tocht is ongeveer 170 kilometer. Deelname is voor eigen risico. Aanmelden kan tot 31 augustus via info@kulturhuslintelo.nl, graag met vermelding van het aantal personen. De route wordt via een linkje een dag van tevoren gemaild. De kosten zijn tien euro per persoon; dit is inclusief een kop koffie met een broodje vooraf en na afloop een consumptie in het grand café Kulturhus. www.kulturhuslintelo.nl