Twee klanten genieten van hun ijsje. Foto: Eva Schipper
Twee klanten genieten van hun ijsje. Foto: Eva Schipper

Warme zomer betekent drukte in de ijssalon?

AALTEN - Een warme, zelfs zeer warme zomer. Dan zal het wel druk zijn in een ijssalon, zou je denken. Kasper Paul, eigenaar van een ijssalon in Aalten, bestrijdt dat. "Als het zo rond dertig graden is, is het overdag niet erg druk. Dan komen de mensen pas 's avonds. Daarom zijn we tot 21.00 uur open."

Door Eva Schipper

Kasper Paul heeft sinds 2004 al een ijssalon, waarin 44 verschillende smaken ijs worden geserveerd, waarvan er 36 in de vitrine liggen. Het maken van de ijsjes begint al om zes uur in de ochtend. "Of wij ook nieuwe smaken ontwikkelen?'', zegt Kasper. "Jazeker! Maar nieuwe smaken ontstaan meestal spontaan. Mijn zoon at bijvoorbeeld veel vlaflip. Hij stelde voor om daar een ijsje van te maken en zo is het ontstaan." Hij legt uit dat er bij het ontwikkelen van een nieuwe smaak meerdere varianten worden gemaakt. "Welke de lekkerste is, beslissen we samen met ons team." Zijn perfecte ijsje: "Een bolletje kersenijs en een bolletje chocolade-ijs, met een toef slagroom." Voor Kasper is het genieten van lekkere dingen en uiteindelijk het genieten van het leven een belangrijk aspect in de bakkerij. "Mensen gaan hierheen, omdat ze iets lekkers willen. Die wens willen wij graag vervullen."

"Hoe je bepaalt of een ijsje lekker is?", zegt Kasper. "Er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Zo moet je bijvoorbeeld letten op de temperatuur van een ijsje in je mond." Kasper legt uit dat ijsjes verschillende gevoelstemperaturen in de mond kunnen hebben. Zo voelt de temperatuur van de smaak chocolade anders dan de smaak aardbei. Ook is volgens Kasper de romigheid belangrijk. "Ik houd van romig ijs, dat vind ik lekkerder dan Italiaans ijs. Italiaans ijs is wateriger dan het banketbakkersijs."