Woningbouw op terrein voormalige wasserij. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Woningbouw op terrein voormalige wasserij. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Woningen op plek voormalige wasserij aan Willemstraat

AALTEN – In de raadsvergadering van 23 mei 2017 stelde de gemeenteraad de woningbouwplanning 2017 vast. Omdat er in regionaal verband afspraken zijn gemaakt om de komende jaren minder woningen te bouwen in de Achterhoek, werden alle woningbouwplannen nog eens tegen het licht gehouden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ze werden beoordeeld met het stoplichtmodel. Plannen die op 'groen werden gezet' konden worden uitgevoerd. Over oranje plannen zou nog gesproken worden met de initiatiefnemer en rode plannen zouden definitief geschrapt worden. Maar initiatiefnemers wiens plan op 'rood was gezet' kregen toch nog een mogelijkheid on hun plan alsnog uit te voeren. Ze moesten dan reageren binnen een jaar en met concrete voorstellen komen. Dat heeft de eigenaar van de voormalige wasserij gedaan. Burgemeester en wethouders willen nu in principe meewerken aan woningbouw aan de Willemstraat 9. De plannen moeten nog wel verder uitgewerkt worden.

Het terrein van de voormalige wasserij ligt er jarenlang verwaarloosd bij. "We hebben de locatie al heel lang in beeld", zegt wethouder Ted Kok. "Het is bijna een exces en de bodem is er vervuild." Het bedrijfspand vervangen door woningen zorgt voor een beter aanzien van de Willemstraat en sluit ook goed aan bij de woonfunctie van de straat. Bovendien kan de bodem gesaneerd worden. Een nieuwe bedrijfsfunctie vindt B en W niet gewenst. Bij de bouw van de vijf woningen is er echter nog wel een mogelijkheid voor een bedrijfsfunctie. Dat is ruimte voor een bescheiden bedrijf aan huis. In het bestemmingsplan 2011 voor de kern Aalten was al een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor deze locatie. "Er is een plan geweest om er acht tot twaalf woningen te bouwen", vertelt Kok. De plannen werden echter nooit concreet. Het op rood zetten van de woningbouwplannen heeft de eigenaar aangespoord om alsnog een principeverzoek in te dienen. Met het meewerken aan het plan wordt het aantal geplande woningen in ieder geval enigszins gereduceerd. Belangrijker is echter dat aan de verpaupering een eind komt. De eigenaar kan nu zijn plannen verder uitwerken en de sanering en de sloop van het bedrijfspand voorbereiden. Ook wordt van de eigenaar verwacht dat hij de omwonenden informeert. Daarna kan er een realisatieovereenkomst met de gemeente worden opgesteld.


NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug in Aalten

AALTEN - In het gebied tussen de Bevrijding en de Loohuisweg in Aalten is één Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De mug zat in een val die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het voorjaar had geplaatst. NVWA start daarom donderdag 23 augustus met de bestrijding van deze exotische mug in Aalten. Dit gebeurt in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar de mug is aangetroffen. Omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland.
Vanaf eind mei dit jaar heeft de NVWA het gebied, waar vorig jaar 100 tijgermuggen en larven werden gevonden, drie keer nabehandeld. Hierbij zijn meerdere larven gedood. Ook heeft de NVWA muggenvallen geplaatst om te onderzoeken of er nog meer Aziatische tijgermuggen zijn.

Bestrijding
De muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren; ook water dat met het middel is behandeld kan gewoon gebruikt worden. Zwerfafval is ook een potentiële broedplaats. Daarom wordt gedurende het muggenseizoen extra aandacht besteed aan het opruimen van afval in het gebied. Deze muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Geen direct gezondheidsrisico
De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar heeft zich via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes verspreid over grote delen van de wereld. De tijgermug is in 2005 voor het eerst aangetroffen in Nederland. Om te voorkomen dat de mug zich verspreidt, wordt de tijgermug sindsdien bestreden. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, bij zich dragen is te verwaarlozen. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. Om deze kans helemaal uit te sluiten, willen we vestiging van deze mug in Nederland voorkomen en wordt hij bestreden. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

Meer informatie kunnen inwoners lezen op de website van de NVWA.

De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto