Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing: zoekplaatje: Kostersbult

AALTEN - De foto van de Kostersbult is zo'n 45 jaar oud. De opname is gemaakt vanaf het gazon van de Oude St. Helenakerk Aalten.

We zien aan de linkerkant de zaak van juwelier Heijerman. Deze is jaren geleden verhuisd naar de Hogestraat. Het is nu een opticiën. Daarnaast zien we de winkel van Oberink, een hoeden- en pettenzaak. Deze winkel heette in de volksmond:
'Petten-Oberink'. In vroeger tijd telde de naam Oberink landelijk zo'n tachtig families. Deze familienaam kwam in onze regio veelvuldig voor. Om ze in Aalten uit elkaar te houden kende men in ons dorp winkeliers met de fraaie namen: Fietsen-Oberink en Petten-Oberink, al naar de artikelen die ze verkochten. Het had niet veel gescheeld of er was in Aalten een grote textielketen ontstaan met de naam Duthler en Oberink. Eén van de voorvaderen van Oberink ging als marskramer rond, samen met de heer Duthler. Beide heren hadden plannen voor het vestigen van een gezamenlijke winkel, maar Oberink trok zich terug omdat hij de stap niet durfde te zetten. Duthler nam alleen het voortouw. Waren de twee mannen compagnons geworden, dan hadden we naast C & A ook een O & D gekend. Het pand van Oberink aan de Köstersbult fungeerde na het stoppen van de hoeden- en pettenwinkel als Wereldwinkel en deels als uitbreiding van het gemeentehuis. Nu is het de huisvesting van het politiebureau in het gemeentehuis met ingang aan de Köstersbult. De andere ruimte, waar Heijerman was gevestigd, is inmiddels onderdeel van het gemeentehuis Aalten.
De gemeente Aalten heeft nu nog twee locaties in gebruik; het gemeentehuis aan de Markt en de Landstraat en het Gemeentekantoor aan de Hofstraat.