Lezing over en busreis naar bunkers Atlantikwalll

AALTEN - De Atlantikwall is de meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. Evert de Niet van het Comité Dorpenband Scheveningen – Aalten vertelt in zijn lezing op woensdag 29 augustus in het Nationaal Onderduikmuseum over de aanleg van de Atlantikwall. Hij vertelt alles over de achtergronden van deze Atlantikwall met de nadruk op de bunkercomplexen aan de kust bij Kijkduin en Scheveningen. Daarnaast is ook oog voor de menselijke kant van deze verhuizing van het vissersdorp Scheveningen naar het agrarische Aalten.

Het is inmiddels 75 jaar geleden dat de Scheveningse evacués aankwamen in Aalten maar ondanks dat zijn er ook heden ten dage nog veel contacten tussen de families uit Scheveningen en hun opvang adressen in Aalten. Ondanks dat de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt langzaam maar zeker uitsterft, blijft de oorlogsperiode tot de verbeelding spreken. De verhalen van wat mensen zelf hebben meegemaakt worden daarbij steeds meer aangevuld door tastbare herinneringen. Tot die tastbare herinneringen behoren ook de achtergebleven bunkers van de Atlantikwall. De entree voor de lezing kost vijf euro, inclusief koffie of thee.

Busreis naar Scheveningen
Deze lezing dient tevens als opstap naar een bezoek aan Scheveningen en de bunkers van de Atlantikwall in Kijkduin, bij voldoende deelname, op zaterdag 22 september. De bunkers zijn door de vrijwilligers van de werkgroep Atlantikwall in originele staat hersteld. Zo heeft men het Commandocentrum (Widerstandnest 318) aan de Badhuisweg in de Scheveningse Bosjes hersteld maar ook een verborgen gangenstelsel van het een deel van het complex (Widerstandsnest 67 HL) vlakbij de boulevard van Kijkduin. Men heeft vijf bunkers middels circa honderd meter overdekte loopgraven met elkaar verbonden om een zo levensecht mogelijk beeld van het leven in deze bunkers te kunnen laten zien. De busreis kost twintig euro per persoon; vertrek 08.00 uur en terugkomst rond 19.00 uur.

Opgave voor de lezing en busreis via mailadres gerritrutgers@hotmail.com of telefonisch 0543-476723.


Gilde Winterswijk start met nieuw cursusseizoen

WINTERSWIJK - Gilde Winterswijk stelt iedereen in de gelegenheid om zich op te geven voor de cursussen uit het aanbod voor het cursusjaar 2018/2019. Dat kan op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september van 10.00 tot 12.00 uur bij het onderkomen van het Gilde aan de Morsestraat 31 in Winterswijk.

Voor met name 50-plussers biedt het Gilde de mogelijkheid om de kennis en vaardigheden te vergroten. Bij het Gilde worden de cursussen gegeven door vrijwilligers, die hun creativiteit, kennis en ervaring aanbieden. Daarvan kan men tegen een geringe vergoeding gebruikmaken.

Men kan voor allerlei cursussen bij het Gilde terecht. Een greep uit het aanbod: Conversatie Engels en Duits, Digitale fotobewerking, diverse Computercursussen en werken met Android-tablet of met iPad. Bij voldoende belangstelling komt er een korte cursus om de toetsenbord-vaardigheid te vergroten.
Bij Gilde Winterswijk geldt: werken met kleine groepjes in een ongedwongen sfeer. Voor meer informatie en een compleet overzicht van alle cursussen kan men terecht op de website.

Gedurende het cursusjaar is het Gilde-gebouw aan de Morsestraat 31 iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur geopend voor de Computer-inloopochtend. Er is dan een computerdeskundige aanwezig. Bij hem kan men terecht met allerlei vragen over computers, software en multimedia (zoals smartphone en het gebruik van apps).
Het Gilde verzorgt ook dorpsrondleidingen met een gids in en om Winterswijk; zowel wandelend als op de fiets. Maar ook digitaal via de beamer met plaatjes en een verhaal. Heel geschikt als onderdeel van een buurt-, familie- of bedrijfsfeestje. Voor informatie of het maken van een afspraak kan worden gebeld met 0543-514159. Een afspraak maken is ook mogelijk via de VVV Witerswijk.


www.gilde-winterswijk.com


Nieuwe cursus jeugdschaken

WINTERSWIJK - De Winterswijkse schaakclub WSG is de enige in de regio met een jeugdafdeling. Vrijdag 7 september begint het nieuwe seizoen en kunnen kinderen beginnen met een schaakcursus. WSG geeft de lessen volgens de zogeheten Stappenmethode, zodat iedereen op zijn eigen niveau met een cursus kan beginnen. Aan het einde van elke Stap kunnen de deelnemers een schaakdiploma halen.

Jeugdige schakers kunnen vanaf 7 september terecht in het gebouw van het Budocentrum aan De Huininkmaat. Iedere vrijdag is er tussen 18.45 en 19.45 uur eerst schaakles, daarna spelen de kinderen een partij. Het is mogelijk om eerst vier weken vrijblijvend mee te doen.
Voor deelnemers uit omliggende gemeenten zal de schaakclub proberen een carpool op te zetten.
Graag vooraf aanmelden bij (0543) 51 44 10 of schaakwsg@hetnet.nl. Ook voor nadere info.
De volwassen schakers hebben al op dinsdag 4 september vanaf 19.30 uur hun eerste speelavond bij Grandcafé Willinks. Ook hier is het mogelijk vier weken vrijblijvend mee te spelen. Bij voldoende belangstelling komt er ook een cursus voor volwassenen.