Dankjewel Bredevoort

Zaterdag ben ik een van de weinige Winterswijkers die het dorp zal verlaten. Ik ga naar Bredevoort voor de grote boekenmarkt. Sinds 25 jaar worden die allebei in het laatste weekeinde van augustus gehouden. De keuze tussen bloemencorso en boekenmarkt was voor mij altijd een gemakkelijke. Dat corso had ik al op vrijdag gezien en van volksfeesten heb ik nooit gehouden. Ik gaf liever geld uit aan boeken dan aan bier.

Vandaag ben ik nog eens langs al mijn boekenkasten gelopen. Ik heb niet precies geteld, maar het zou me niet verbazen als 25% van mijn boekenbezit bij elkaar is gekocht op een van de boekenmarkten in Bredevoort. Tegenwoordig ga ik nog maar één keer per jaar, maar er zijn jaren geweest dat ik elke boekenmarkt in het stadje bezocht en regelmatig in de verschillende boekenzaken kwam. Ik zie mezelf nog terugfietsen met de complete werken van Thomas Mann onder de snelbinders van mijn bagagedrager. Op de terugweg ontdekten we ook nog een nieuwe plant voor de Oost-Achterhoek, de pijlkruidkers. Dat was een fraaie dag.

Ook de 52 romans van Simon Vestdijk heb ik bijna allemaal op een van de boekenmarken gekocht. Wie leest hem nog? Beter gezegd: wie kent hem nog? In de tijd dat ik gemotoriseerd kwam liep ik op zo'n zaterdag vier of vijf keer met volle tassen naar de auto, zoveel aardige vondsten had ik gedaan. Eén keer stond er een kraam vol met vertaalde boeken van Scandinavische schrijvers. Die waren zo aantrekkelijk geprijsd dat ik alles kocht, want ik ben een liefhebber van het hoge noorden en wilde al die schrijvers lezen, waarover mijn Zweedse vriendin Metta het zo vaak had als ik bij haar op bezoek ging.

In al die jaren ontmoette ik menig markant boekenhandelaar. Ik ben benieuw of ik er zaterdag nog één aantref, want die markt is in de loop der jaren veel kleiner geworden. Veel vaste handelaren zijn allang afgehaakt, want boeken worden niet meer tweedehands gekocht. Die markt is volledig ingestort. Rondom 2000 betaalde ik nog 50 gulden voor een klassieker uit de Nederlandse literatuur en dan vond de handelaar nog dat die veel meer waard was. Ook herinneringen zijn mooi. Aan die boekhandelaar uit Zutphen die de hele dag bezig was om zijn dozen uit te pakken en in wiens chaos altijd een aardig boek was te vinden. Of aan de man uit Utrecht, die een beetje gek was en daarom niet altijd kon komen, maar als hij er wel was altijd mooie nieuwe boeken bij zich had.

Zaterdag ga ik met een gevoel van weemoed naar Bredevoort. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar over vijf jaar bestaan er geen boekenmarkten meer. Het was een mooie gedachte 25 jaar geleden om een stadje als Bredevoort aantrekkelijker te maken door er een boekenstad van te maken. Het heeft jarenlang vele bezoekers getrokken, maar de tijd van de boeken is voorbij. Ik zal ze wel blijven lezen. Ik zal ze niet meer vaak kopen, want ik heb genoeg voorraad om de rest van mijn leven door te komen. Die boeken van Mann en Vestdijk heb ik nog niet eens allemaal gelezen. Zaterdag zal het een beetje een afscheid voor mij zijn. Dankjewel Bredevoort voor al die mooie jaren.