De Nederlandse leerlingen en docent samen met de Indonesische leerlingen en docent. Foto: Eva Schipper
De Nederlandse leerlingen en docent samen met de Indonesische leerlingen en docent. Foto: Eva Schipper

Verschillende culturen op Schaersvoorde

AALTEN - Schaersvoorde krijgt regelmatig buitenlandse gasten. Uit Duitsland kwamen docenten kijken hoe het Technasium werkt. Uit Indonesiƫ kwamen leerlingen die mogelijk in Nederland willen gaan studeren. Zij wamen van bijvoorbeeld Java en en uit Jakarta. Bij dit soort bezoeken worden leerlingen van Schaersvoorde betrokken. Zij hebben in het Engels met de gasten gecommuniceerd.

Door Eva Schipper

De Indonesische leerlingen hebben samen met de Nederlandse leerlingen van Schaersvoorde gesproken over de verschillen in cultuur en onderwijs. Die blijken groot te zijn. De Indonesische leerlingen vertelden dat het voor hen normaal is dat je soms nachten lang maar twee uur slaapt. Ze studeren dan in plaats van te slapen. Voor de Nederlandse leerlingen was dit gek: zij slapen normaal acht uur per nacht. Op Schaersvoorde beginnen de lessen om 08:20. Hierop antwoordde een Indonesische leerling: "Oh wauw, dat is een luxe, wij beginnen om 06:30 met de lessen."

De verschillen in cultuur zijn ook erg opvallend. Een leerling uit Indonesiƫ vertelde: "In de toekomst had ik zo graag iets met kunst gedaan, ik hou gewoon van kunst. Maar als ik dat in mijn land echt had doorgezet, was ik kansloos geweest in de maatschappij. Ik vind het zo jammer dat een kunstopleiding er voor mij niet in zit." In Nederland is een toekomst in de kunst wel mogelijk. Ze vertelden ook: "Als wij als meisjes langer haar hebben dan onze schouder en we hebben het niet in een staart, dan knipt onze docent ons haar af." Voor de Nederlandse leerlingen was dit schokkend om te horen.

Op 4 juli kwamen er docenten van het Gymnasium uit Bocholt naar Schaersvoorde. Drie leerlingen, Ruben, Bart en Simon uit vwo 3 hebben een presentatie in het Engels gegeven voor de docenten. De presentatie was bedoeld om de docenten uit te leggen wat het Technasium inhoudt en om eventueel een samenwerking tot stand te brengen een andere school.

Via het Technasium proberen leerlingen problemen uit de maatschappij met een technische innovatie op te lossen. Het Technasium heeft dus technische achtergronden, maar de leerling leert ook andere vaardigheden. Voorbeelden zijn: contact onderhouden met bedrijven, communiceren, samenwerken en plannen.

Simon vertelt over zijn ervaringen met het Technasium: "Ik ben erg positief, omdat het een praktisch onderdeel in het vwo is. Dit is een vorm waarbij je niet de hele dag met je neus in de boeken zit. Je leert goed omgaan met bedrijven en het verbreedt mijn vwo-pakket."

Bart geeft aan dat hij soms denkt dat hij niks leert bij Technasium. "Maar, eerlijk gezegd, als je terugdenkt aan de eerste klas Technasium, dan zijn we allemaal enorm gegroeid. Het niveau is erg opgeschroefd. Ook vind ik het fijn dat je als leerling veel vrijheid hebt, je kan veel meer kanten op dan bij de andere vakken."

Voor de leerlingen was het wel spannend om voor zoveel docenten in het Engels te communiceren. Ze voelden ook wel enige druk, omdat er ook nog Engelse docenten bij aanwezig waren. Ze vonden het een geslaagde presentatie. "Het was de moeite waard om dit te doen", zeggen Simon en Bart.