Ben Maandag bij de grenspaal Brüggenhütte. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ben Maandag bij de grenspaal Brüggenhütte. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Opening expositie Grenslandmuseum in kader van Erfgoedfestival

DINXPERLO - Op dinsdag 5 juni opent wethouder Gerard Nijland om 13.30 uur de nieuwe foto-expositie 'Rondom de Grens' van Ben Maandag, die tot en met 31 augustus in het Grenslandmuseum te zien is. Deze mooie verzameling historische foto's geeft een goed beeld van het leven op de grens tussen de dorpen Dinxperlo en Suderwick, die historisch gezien nauw met elkaar verweven zijn.

Ben Maandag houdt zich al jaar en dag bezig met de historie van Dinxperlo en heeft reeds twee boeken uitgegeven met bijzonder beeldmateriaal van het leven rondom de grens. Deze expositie maakt deel uit van de activiteiten die binnen de gemeente Aalten georganiseerd zijn in het kader van het vijfde Erfgoedfestival 'Over Grenzen van Gelderland', een project van Erfgoed Gelderland.
Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, verwoordt het heel treffend in zijn voorwoord van het boekje 'Over Grenzen van Gelderland' dat een overzicht geeft van alle activiteiten die er in heel Gelderland vanaf 23 mei tot en met 22 juli plaatsvinden: "…Al die grenzen hebben ons er nooit van weerhouden samen te werken. We beseffen dat grenzen méér kunnen zijn dan een scheidslijn, dat ze ook uitnodigen tot verbinding...". Een citaat dat maar al te waar is als het gaat over 'samen leven' en 'samen horen' van het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick. Die middag zal wethouder Nijland ook de brochure 'Over Grenzen in Gelderland, beleef het in de gemeente Aalten' presenteren waarin alle activiteiten binnen de gemeente staan vermeld. Dinxperlo neemt deel aan het festival met onder andere de lezing van douanier Joost Boersma in Sportcentrum 't Blauwe Meer die plaatsvond op 24 mei en een 'grenzeloze' door de VVV Dinxperlo georganiseerde fietstocht op zondag 27 mei, die langs verschillende grensovergangen voert.
Op 16 juni vindt een door het Grenslandmuseum samen met het Heimatverein Suderwick georganiseerde verrassende wandel- en fietstocht plaats. De route gaat langs de bijzondere tekstborden vol herinneringen van grensbewoners, die enkele jaren geleden door de kunstenares Kristina Leko zijn vastgelegd.
Ook Suderwick laat zich niet onbetuigd met de Fotografietentoonstelling FACadE van Roland Icking uit Südlohn in het Bolandshof, aan het Hahnenpatt 2.
Tijdens de openingsuren van het Grenslandmuseum zijn beide programmaboekjes verkrijgbaar, waarin een uitgebreide beschrijving van alle activiteiten te vinden is. De expositie van Ben Maandag is te bezoeken vanaf 5 juni op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur in het Grenslandmuseum, Markt 1b in Dinxperlo. Entree drie euro voor volwassenen en één euro voor kinderen.