Burgemeester Stapelkamp was te gast op de avond van de Progressieve Partij. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Stapelkamp was te gast op de avond van de Progressieve Partij. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Burgemeester geschrokken van oud zeer over
samenvoegen Aalten en Dinxperlo

Stapelkamp wil overal geaccepteerd worden als burgemeester

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – In 'De bevindingen van een butendieker', die burgemeester Anton Stapelkamp schreef na zijn eerste honderd dagen in de gemeente Aalten, ging hij ook in op de verhouding tussen Dinxperlo en Aalten. Hij constateerde dat er nog al wat oud zeer aanwezig was over de fusie in 2005, die vooral door Dinxperlo niet werd gewenst. De Progressieve partij vroeg de burgemeester hierover op een meedenkavond in het Kulturhus in Dinxperlo in gesprek te gaan. De avond ging niet alleen over het oud zeer, maar er werden ook voorstellen gedaan om beter samen op te trekken.

Aaltense symbolen
Naam, wapen en logo van de gemeente, de meeste bewoners in Aalten zullen zich er niet zo druk over maken, vooral omdat er voor hen niet zo veel is veranderd. In Dinxperlo ligt dat anders, omdat de bewoners er zich niet in herkennen. Het zijn voor hen symbolen dat Dinxperlo onderdeel van Aalten is geworden, zonder dat er iets van Dinxperlo in bespeurbaar is. Voor hoeveel mensen dit oud zeer er nog is over de samenvoeging van de twee gemeenten, is onduidelijk. Op de meedenkavond waren tenslotte maar ruim 30 mensen uit Dinxperlo aanwezig. Voor een aantal van hen speelde het nog wel. Toch waren er onder deze Dinxpersen niet veel die nog steeds tegen de fusie zijn.

'Er zijn ook nog Dinxperloërs'
Toch was burgemeester Stapelkamp geschrokken van de frustratie over de samenvoeging met Aalten, die hij bij kennismakingsgesprekken en bijeenkomsten tegen kwam. Hij vertelde dat hij al jaren bezig was geweest met Aalten, waar hij graag burgemeester wilde worden, en dat hij dacht daardoor goed op de hoogte te zijn. "Maar de situatie rond Dinxperlo was niet zo tot me doorgedrongen." Er stond ook niet in de profielschets dat er aandacht aan besteed moest worden. Maar voor zijn installatie hoorde hij al over de gevoeligheden. "Pas op met je Aalten-verhalen, er zijn ook nog Dinxperloërs", werd er gezegd. Stapelkamp zei dat hij niet alle feiten voor honderd procent op rij heeft, maar dat hij na tientallen gesprekken wel een analyse kon maken van de negatieve gevoelens over de herindeling.

Burgemeester van alle bewoners
Stapelkamp constateerde dat er in Dinxperlo zo fel verzet is gevoerd tegen de herindeling dat de realiteit uit het oog is verloren. Dinxperlo ging zich afzetten tegen Aalten. Daardoor was de samenvoeging ook niet goed voorbereid. Tegelijkertijd ontstond er volgens de burgemeester wrevel in Aalten over hoe Dinxperlo reageerde. "Mijn beeld is dat Aalten zich niet goed raad wist met Dinxperlo en ook geen gebaar er naar toe heeft gemaakt. Er was geen rouwverwerking." Daarna kwam ook nog het referendum over de naam, dat in Dinxperlo extra zout in de wonden wreef. Stapelkamp vertelde dat hij er in zijn honderddagen-verhaal over begonnen is, omdat hij burgemeester van alle bewoners in de gemeente wil zijn. Dat kan alleen als hij overal wordt geaccepteerd en dan moet je ook hierover willen praten.

Hoe samen het beste van de gemeente maken?
Voor Stapelkamp is het een uitdaging om het oud zeer weg te nemen. Een naamsverandering is dan misschien erg voor de hand liggend. Maar hij wil de hand uitsteken naar Dinxperlo. Daar hoort volgens hem ook bij dat alle betrokkenen moeten uitspreken dat ze niet altijd goed met elkaar zijn omgegaan. Daarna werd er op de meedenkavond gesproken hoe Aalten en Dinxperlo samen het beste van de gemeente kunnen maken. Door toch nog eens te kijken naar wapen en logo? Door het organiseren van een jaarlijks voetbaltoernooi voor alle voetbalverenigingen uit de gemeente? Door activiteiten te organiseren, waar mensen uit Dinxperlo de andere bewoners van de gemeente ontmoeten? Door toch nog eens na te denken over een gemeentelijk loket in Dinxperlo, ook al is dat niet de hele week open? En als dat niet kan iets opzetten voor oudere mensen die naar het gemeentehuis moeten? Door een jaarlijks gemeentefeest of een gemeentevlag? Door in Dinxperlo een feest te organiseren voor Aaltenaren? Door ook eens een gemeenteraadsvergadering in Dinxperlo te houden? Door aandacht te blijven besteden aan het betrekken van alle inwoners bij de politiek. Het waren voldoende tips voor de burgemeester en de aanwezige raadsleden van de Progressieve Partij om mee aan de slag te gaan.