Zang- en Ontmoetingsdienst

ZELHEM - Zondagavond 3 juni is er in cultureel Centrum De Brink aan het Staionsplein in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst georganiseerd door Stichting de Opdracht. Ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg.

In deze samenkomst, die om 19.30 uur begint, gaat Gijsbert Tomassen uit Ermelo voor. Het Chr. Gem. Koor De Lofstem uit Zelhem verleent medewerking en Maartje Veenhuis zal de samenzang begeleiden op piano. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. (zie ook advertentie elders in dit blad)


www.stichtingdeopdracht.nl


Grensoverschrijdende samenwerking: hoe kan het beter?

BREDEVOORT - Samenwerken met Duitsland: de politiek heeft het er voortdurend over, maar komt het ook van de grond? En waarom zouden we eigenlijk moeten samenwerken? Vrijdag 8 juni discussiëren we erover in de maandelijkse meet up in de Koppelkerk in Bredevoort. Met de Westfälische Hochschule (Bocholt) en het LoRa-netwerk als 'case studies' duiken we in de weerbarstige én succesvolle praktijk van de grensoverschrijdende samenwerking.

Als grensregio benutten wij onvoldoende onze kansen met een Duitse deelstaat van 17 miljoen inwoners in onze achtertuin. Niet alleen ligt er een grote potentiële doelgroep voor het bedrijfsleven en het toerisme voor het oprapen, ook kunnen wij profiteren van elkaars expertise. Zoals de voorsprong van Duitsland op het gebied van duurzame energie en hun technische vakkennis.

Een rooskleurig verhaal; de realiteit blijkt weerbarstiger. Waarom komt samenwerking over de grens, ondanks de mooie vergezichten en aanjaagsubsidies, zo moeilijk en mondjesmaat van de grond? Of gebeurt er meer dan we weten? Naast de kansen komen ook de barrières - taal, cultuur en regelgeving - op deze avond aan de orde.
De avond wordt ingeleid door Tom Lamers, beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking in de gemeente Aalten en oprichter van het euregionale platform Grenzhoppers. Vervolgens kijken we naar twee praktijkvoorbeelden in de techniek. Waarom maakt de Achterhoek met een groot gebrek aan technisch geschoold personeel niet of nauwelijks gebruik van de Westfälische Hochschule in Bocholt? Hoe kan het beter? We discussiëren hierover met Prof. Dr. Martin Maß, Dekan Fachbereich Maschinenbau van de Fachhochschule.

Maar er zijn ook succesverhalen: het Duits-Nederlandse LoRa-netwerk. Dit telecom-netwerk geeft inzicht in dingen op afstand, zoals waar je fiets staat, of een afvalbak moet worden geleegd en of de voederbak moet worden bijgevuld. Samen met Marcel Teunissen, ondernemer en aanjager economische ontwikkeling bij de gemeente Winterswijk, vragen we ons af waarom grensoverschrijdende samenwerking mb.t. het LoRa-netwerk voor 'The Internet of Things' wél een succes is.

De bijeenkomst in de Koppelkerk is op vrijdag 8 juni. De entree is vrij, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.


Bijeenkomst voor naasten van mensen met autisme

REGIO - Op donderdag 14 juni vanaf 19.30 uur wordt in 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem een bijeenkomst gehouden voor naasten van mensen met autisme: partners, ouders, broers en zussen, maar ook vrienden of buren. Deze avond wordt georganiseerd door GGNet, RondomAutisme en VIT-hulp bij mantelzorg. Toegang is gratis, evenals een kopje koffie of thee. Aanmelding vooraf is gewenst.

Omgaan met autisme kan veel vergen van naasten. Met vallen en opstaan leer je met de beperkingen die autisme geeft, om te gaan. Onwetendheid en onbegrip in je omgeving maken dat niet makkelijker. Waar loop je tegen aan in de omgang? Hoe ga je om met je eigen gevoelens zoals onmacht of gemis? Hoe zorg je dat je als naaste zelf energie blijft houden? Hoe ga je om met eventueel onbegrip van de omgeving?
Bovenstaande zaken komen aan de orde tijdens deze bijeenkomst. Het onderwerp wordt ingeleid door medewerkers van VIT-hulp bij mantelzorg en GGNet. Vervolgens kan er in groepjes of individueel over doorgepraat worden, onder andere met ervaringsdeskundigen van Rondom Autisme. In de groepjes staan respectievelijk de thema's 'eigen balans' en 'omgaan met je gevoelens' centraal.

Aanmelden kan via het formulier op www.rondomautisme.nl of mailen naar info@rondomautisme.nl. Men kan ook mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl of bellen met VIT tel. (0544) 82 00 00, op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur.


Pottenverkoop in Molenschuur

AALTEN - Op zaterdag 2 juni is er weer pottenverkoop van tweede keus potten en vazen in de Molenschuur van 10.00 tot 11.00 uur. De Molenschuur is te vinden in de Molenstraat, tussen huisnummer 14 en 16 in Aalten. Er is weer een nieuwe collectie potten en vazen. De opbrengst gaat naar een goed doel.