Grensoverschrijdende samenwerking: hoe kan het beter?

Grensoverschrijdende samenwerking: hoe kan het beter?

BREDEVOORT - Samenwerken met Duitsland: de politiek heeft het er voortdurend over, maar komt het ook van de grond? En waarom zouden we eigenlijk moeten samenwerken? Vrijdag 8 juni discussiëren we erover in de maandelijkse meet up in de Koppelkerk in Bredevoort. Met de Westfälische Hochschule (Bocholt) en het LoRa-netwerk als 'case studies' duiken we in de weerbarstige én succesvolle praktijk van de grensoverschrijdende samenwerking.

Als grensregio benutten wij onvoldoende onze kansen met een Duitse deelstaat van 17 miljoen inwoners in onze achtertuin. Niet alleen ligt er een grote potentiële doelgroep voor het bedrijfsleven en het toerisme voor het oprapen, ook kunnen wij profiteren van elkaars expertise. Zoals de voorsprong van Duitsland op het gebied van duurzame energie en hun technische vakkennis.

Een rooskleurig verhaal; de realiteit blijkt weerbarstiger. Waarom komt samenwerking over de grens, ondanks de mooie vergezichten en aanjaagsubsidies, zo moeilijk en mondjesmaat van de grond? Of gebeurt er meer dan we weten? Naast de kansen komen ook de barrières - taal, cultuur en regelgeving - op deze avond aan de orde.
De avond wordt ingeleid door Tom Lamers, beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking in de gemeente Aalten en oprichter van het euregionale platform Grenzhoppers. Vervolgens kijken we naar twee praktijkvoorbeelden in de techniek. Waarom maakt de Achterhoek met een groot gebrek aan technisch geschoold personeel niet of nauwelijks gebruik van de Westfälische Hochschule in Bocholt? Hoe kan het beter? We discussiëren hierover met Prof. Dr. Martin Maß, Dekan Fachbereich Maschinenbau van de Fachhochschule.

Maar er zijn ook succesverhalen: het Duits-Nederlandse LoRa-netwerk. Dit telecom-netwerk geeft inzicht in dingen op afstand, zoals waar je fiets staat, of een afvalbak moet worden geleegd en of de voederbak moet worden bijgevuld. Samen met Marcel Teunissen, ondernemer en aanjager economische ontwikkeling bij de gemeente Winterswijk, vragen we ons af waarom grensoverschrijdende samenwerking mb.t. het LoRa-netwerk voor 'The Internet of Things' wél een succes is.

De bijeenkomst in de Koppelkerk is op vrijdag 8 juni. De entree is vrij, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.