Nationaal Landschap

Als natuurliefhebber en belangstellend Oost-Achterhoeker heb ik het opstellen van het raadsprogramma in Aalten nauwgezet gevolgd. Althans dat heb ik geprobeerd. Zo rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart had ik al gehoord dat alle partijen samen een programma voor de komende vier jaar zouden opstellen. Enige weken daarna was er het besluit dat ze dit daadwerkelijk gingen doen en nog weer een aantal weken later werd het programma gepresenteerd. Zelfs twee keer, zo trots waren ze erop.

Raimond Smit van het CDA was zo opgetogen over het resultaat dat zijn woorden van de eerste presentatie niet uit zijn hoofd wilden verdwijnen. Een week later kon hij ze nog moeiteloos herhalen. Hij roemde de harmonie waarin in een aantal intensieve dagen het raadsprogramma werd samengesteld. Het was alleen jammer dat de kiezer daarvan niets heeft kunnen volgen. Ik weet dat er niet veel kiezers zijn die dat willen, maar je kunt ze op zijn minst de gelegenheid geven. Maar zo gaat dat in de politiek. In verkiezingstijd is er een al openheid, maar daarna moet het niet overdreven worden.

Het gekke is dan wel dat er in dat raadsprogramma staat dat de tijd van het traditionele gemeentebestuur voorbij is en dat de bewoners veel meer moeten worden betrokken bij alles wat de gemeente bedenkt. Was daar dan meteen mee begonnen. Maar ik vergeef deze gemeenteraad graag deze fout. Ze willen anders en daarom moet je ze de kans geven om dat te laten zien. Teleurgesteld ben ik wel over de paragraaf over natuur en landschap. Die is niet al te lang. Tot mijn vreugde wordt wel het Nationaal Landschap genoemd, maar er staat niet bij welk.

Er zijn overigens twintig Nationale Landschappen in Nederland. Welke zou de gemeenteraad bedoelen? Toch niet Noordoost Twente? Of de Graafschap? Ik neem aan dat het om het Nationaal Landschap Winterswijk gaat. Waarom is het dan zo lastig de juiste naam te geven? Als er grensoverschrijdend samengewerkt wordt met de gemeente Bocholt staat er ook niet 'we gaan samenwerken met de gemeente'. Of zit er iets anders achter? Misschien wil de raad zich in de komende jaren niet beperken tot de het oostelijk gedeelte van de gemeente dat officieel onder dat Nationaal Landschap Winterswijk valt. Natuurlijk niet, de gemeenteraad vindt dat ook Dinxperlo er bij hoort. Dat begrijp ik uiteraard, want ook daar verblijven we graag.

Maar nu ik het toch over natuur heb wil ik nog wel een aandachtspunt voor de komende jaren inbrengen. De houtwallen! Het moeten er niet alleen meer worden, ze moeten breder worden. Lang dachten we dat een opgehoogde grondwal van enkele meters breed waarop bomen en struiken werden geplant voldoende was. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de ideale houtwal vele malen breder is, toch wel minimaal dertig meter. Vijftig meter is zelfs nog beter. Daarom zal het voor alle natuurliefhebbers heel mooi zijn, wanneer in het uitvoeringsprogramma van het raadsprogramma, dat de nieuwe wethouders gaan maken, komt te staan, dat er elk jaar tien houtwallen tot 50 meter worden uitgebreid. Kom op, Ted Kok, jij wilt dat ook!