Advies: college vormen van CDA, GB en VVD

Gemeenteraad benoemt Raimond Smit en Alex Walter als formateurs

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Informateur Peter Drenth presenteerde in een extra raadsvergadering op woensdag 23 mei zijn advies over de vorming van een nieuw College van Burgemeester en Wethouders. Hij vond het verstandig om dit college te laten bestaan uit vier wethouders van CDA, Gemeentebelangen (GB) en VVD. Het CDA zou dan als grootste partij een tweede deeltijdwethouder krijgen. Drenth noemde er wel een nadrukkelijke randvoorwaarde bij: de tweede CDA-wethouder moet uit de Aaltense samenleving komen en geen grote historie in de gemeenteraad hebben. Als het CDA niet zo'n kandidaat wil kiezen leek het hem beter om ook D66 bij de collegevorming te betrekken.

Ambities niet uit te voeren door drie wethouders
De basis voor het nieuwe college vormt het raadsprogramma, dat in de extra raadsvergadering door de raad werd vastgesteld. Daarom sprak Drenth ook niet over een coalitie, want het nieuwe college moet de wensen en plannen van de gehele raad uitvoeren. De informateur noemde dat programma ambitieus. "U verwacht veel en noemt veel thema's. U wilt de winkel naar buiten nog meer open zetten en binnen extra snel verbouwen. Dan moet u zwaar overwegen om voldoende handen aan het bed te hebben." Drenth doelde daarmee op vier wethouders, hoewel het merendeel van de partijen eerder had laten weten drie wethouders voldoende te vinden. "Uw ambities zijn niet uit te voeren met drie wethouders."

CDA en Gemeentebelangen in college: logisch
Uit de gesprekken die Drenth voerde bleek dat bijna alle partijen het logisch vonden dat CDA en Gemeentebelangen deel van het college zullen uitmaken. Hij noemde daarbij ook al de namen van Ted Kok (CDA) en Henk Rijks (GB) als kandidaat-wethouders. Drenth adviseerde om naast de twee geroutineerde wethouders twee nieuwe gezichten aan de collegetafel te zetten. Dit draagt volgens hem bij aan de verandering die de gemeenteraad wil. Het leek hem daarom ook verstandig de wethouders die doorgaan deels andere portefeuilles te geven. Hoewel CDA en Gemeentebelangen een meerderheid in de raad hebben werd de basis van 11 tegen 10 zetels te smal gevonden. Duidelijk was daarom dat een derde collegepartij werd gewenst, maar welke? Drenth gaf aan dat uit de gesprekken was gebleken dat de Progressieve Partij (PP) niet de aangewezen kandidaat daarvoor is. "U zoekt naar een duurzaam en solide college. De andere partijen kijken dan niet naar de Progressieve Partij." De VVD werd wel als een geschikte partij beschouwd.

'Verbreed de keuze'
Johan Pennings (ChristenUnie) en Joop Wikkerink (Progressieve Partij) reageerden teleurgesteld op het advies van de informateur. Zij vonden een keus voor een drie partijen-college niet de verstandigste om het raadsprogramma goed uit te kunnen voeren. De tweede optie van de informateur om, als het CDA niet wil komen met een kandidaat uit Aalten, aan de coalitie D66 toe te voegen werd een betere keuze genoemd. Maar Pennings en Wikkerink vonden daarvan de samenstelling te eenzijdig. Ze misten met name een partij die veel aandacht heeft voor de sociale problematiek. Wikkerink vond het jammer dat zijn partij als motor van de vernieuwing in de raad en trekker van het raadsprogramma niet als partner wordt gewenst. Hij drong er net als Pennings bij de formateurs Raimond Smit (CDA) en Alex Walter (GB) op aan om te kiezen voor een college bestaande uit vier partijen en daarbij breder te kijken. "Dat geeft een grotere garantie voor vernieuwing."