Manon Wensink (links) en Joske Elsinghorst. Foto: PR
Manon Wensink (links) en Joske Elsinghorst. Foto: PR Foto:

Kabouterroute in Bredevoort geopend

BREDEVOORT - De jeugdherinneringen van Joske Elsinghorst uit Groenlo inspireerden haar tot het ontwerpen en uitwerken van zogenaamde kabouterroutes. Ook Bredevoort heeft nu zo'n route.

Door Marcel te Brake

Tijdens wandelingen met haar opa vertelde deze, dat onder in de bomen kabouters wonen. Zij gaf dit vorm in een straatkunst in eigen stijl, en zo werd vorig jaar april in Groenlo de eerste kabouterroute geopend. Hierop kreeg zij veel positieve reacties, onder andere van Manon Wensink uit Bredevoort. Bij de opening van de route in Groenlo kwamen zij met elkaar in contact, en een maand later volgden de eerste gesprekken.

Manon, eigenaresse van Studio 'Altijd Lente', kon zelf de illustraties voor haar rekening nemen, terwijl conceptontwikkelaar Joske, die overal kansen ziet, op jacht kon naar een vormgever en naar de benodigde subsidies. Deze subsidie werd verleend door het Noaberfonds, waarna alles daadwerkelijk vormgegeven kon worden. Jorn Hummelink, leerling vormgeving aan het Graafschap College in Doetinchem, kreeg de opdracht om het boekje waarin de route staat vorm te geven.
Iedereen mocht aangeven welke belangrijke Bredevoorters een kabouterverhaal mochten krijgen in de route, waarna er door de kinderen van Daltonschool het Bastion in Bredevoort deurtjes werden ontworpen. Door het volgen van de route worden inwoners van Bredevoort aan u 'voorgesteld' die veel voor Bredevoort betekenen, maar normaal gesproken niet op de voorgrond treden.

Een heel jaar hebben ze over kabouters kunnen praten en zondagmorgen werd het eerste deurtje door Manon geopend door een lint(je) door te knippen.
Aan het eind van deze maand wordt er ook een Kabouterroute geopend in Zieuwent en in juni in Winterswijk. Ook zijn er inmiddels gesprekken gaande met plaatsen in Duitsland.

Het boekje met de route is te koop bij de VVV en de Koppelkerk in Bredevoort. De illustraties zijn nog tot eind mei te bewonderen in het Ambtshuis.

Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake