Gemeenteraad stemt in met zonnepark in Dinxperlo

AALTEN - "Dit had een hamerstuk kunnen zijn", zei Johan Pennings van de ChristenUnie over het raadsvoorstel om akkoord te gaan met de vestiging van een zonnepark in Dinxperlo. Toch wilde hij er iets over zeggen, 'omdat het een goed voorstel is'. De bijdrage aan duurzame energie en de goede landschappelijke inpassing zijn voor hem belangrijk. "Ik hoop in de komende jaren nog regelmatig dit soort voorstellen tegen te komen." Ook alle andere raadsfracties wilden er nog iets over zeggen, waarna de raad unaniem voor het voorstel bleek te zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Niet overal wenselijk
Enkele raadsfracties maakten wel kanttekeningen. Zo wees Henk Meerdink (HMV) op de mening van de Land- en Tuinbouworganisaties, die niet zo gelukkig zijn met gebruik van agrarische grond voor zonnepanelen. Andere fracties die daar minder moeite mee hebben, vonden echter toch dat de daken van bedrijven, boerderijen en woningen wel eerst benut moeten worden. Ze vroegen daarom aan Burgemeester en Wethouders om een visie over hoe om te gaan met zonnepanelen op landbouwgrond in het buitengebied. Niet iedereen vond zonneparken overal even wenselijk, al zijn ze landschappelijk goed in te passen. Dat bleek wel bij het zonnepark in Dinxperlo, waarbij iedereen vol lof was over die landschappelijke inpassing.

Regionale visie
Wethouder Ted Kok kon de gemeenteraad gerust stellen. "In regionaal verband zijn we al bezig om een visie hierover op te stellen." Er komt een regionaal afwegingskader om te kunnen beoordelen waar je wel of niet zonneparken of windmolens of andere vormen van duurzame energieopwekking kunt toestaan. Ook wordt er gewerkt aan een energiemix: met welke maatregelen ga je bereiken dat de Achterhoek in 2030 energieneutraal zal zijn? Welke duurzame energiebronnen zijn daarvoor nodig? Wat kan er gedaan worden aan energiebesparing? "Duurzame energie stopt niet bij de gemeentegrens", zei Kok. De regionale visie moet over enkele maanden af zijn. De wethouder was het er mee eens om meer daken te gebruiken. "Maar daar redden we het niet mee. Er moet veel meer gebeuren." In de regionale visie wordt daarom opgenomen wat je moet doen voor de doelstelling om de Achterhoek energieneutraal te maken. "Inclusief de ruimtelijke opgave." Oftewel waar moeten de duurzame energiebronnen komen en waar kan iets wel of niet.


Expositie Alledaags Abstract bij Foto21

BREDEVOORT - De tentoonstelling Alledaags Abstract van beeldend kunstenaar Maarten Rots is momenteel te zien bij Foto21 in Bredevoort.

Sinds enkele jaren werkt Maarten Rots voornamelijk met fotografie als medium. Hij heeft een voorliefde voor grafische elementen, hetgeen duidelijk zichtbaar is in zijn composities. Lijnen en vormen die hij in architectuur vindt spelen een belangrijke rol in de abstracte afspiegeling van de werkelijkheid die hij met zijn camera vangt. De camera biedt hem de mogelijkheid om de werkelijkheid te isoleren, in te kaderen en een nieuwe context te geven. Hij vindt het ongelooflijk fascinerend om de abstracte eigenschappen die in het dagelijks leven te vinden zijn te ontdekken en vast te leggen.
Hij reist veel om nieuw werk te maken waarbij hij zich laat inspireren door de nieuwe omgevingen waar hij zich doelbewust in plaatst. Tijdens zijn expositie in Foto21, die tot en met 3 juni te bezoeken is, zal hij verschillende werken laten zien die een indruk geven van de ontwikkeling die hij als fotograaf gedurende de laatste jaren heeft doorgemaakt.
Foto21 is te vinden aan 't Zand 21 in Bredevoort en is van woensdag tot en met zondag geopend van 11 tot 17 uur.


www.foto21bredevoort.nl


Start opgave voor rommelmarkt Vriezenkamp

DINXPERLO - Dit jaar organiseren Debbie Demkes en Waltraud Wensink wederom de rommelmarkt op de Vriezenkamp in Dinxperlo. Vanaf 4 mei kunnen belangstellenden zich melden en een plekje reserveren voor de rommelmarkt die dit jaar op zondag 8 juli wordt gehouden. De plekken die men reserveert zijn ongeveer drie meter breed en de kosten hiervan zijn voor mensen van buiten de Vriezenkamp vijf euro per plek. Daarnaast wordt een borg gevraagd van vijf euro per plek. Dit ontvangt men terug als men z'n plek na de markt netjes achterlaat. Het gaat om grondplekken maar men kan desgewenst zelf een partytent of tafel meebrengen. Aanmelden kan telefonisch bij Debbie Demkes op tel. 0315-651929. Zodra - na telefonische bevestiging - de plek en de borg betaald zijn, is men verzekerd van een plek. Voor meer info kan men ook terecht op de Facebookpagina van Rommelmarkt Vriezenkamp.


Kabouterroute open

BREDEVOORT - Op zondag 6 mei om 11.00 uur is de kabouterroute Bredevoort klaar, na maanden van mooie verhalen verzamelen, gedichten en illustraties maken en kabouterdeurtjes ontwerpen met kinderen van 't Bastion. Deze route komt tot stand met een bijdrage vanuit het Noaberfonds van de gemeente Aalten. Het is een wandeling van 2,5 km die tot in 2020 wordt onderhouden.