Phillipp Pohl - Männer mit Hüten. Foto: PR
Phillipp Pohl - Männer mit Hüten. Foto: PR Foto:

De geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels

BREDEVOORT - De geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels zijn onderwerp van een expositie van de Duitse kunstenaar Philipp Pohl (Gelsenkrichen 1951). Deze tentoonstelling is van 5 mei tot en met 24 juni te zien in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort.

Pohl studeerde aan de Düsseldorfse kunstacademie en was o.a. leerling van Joseph Beuys. In 2016 maakte hij tijdens een historische stadswandeling door Bredevoort kennis met Hendrickje Stoffels, het dienstmeisje en de latere partner van Rembrandt.

Hendrickje, die in 1626 in Bredevoort geboren werd, figureerde in vele schilderijen van Rembrandt en runde samen met stiefzoon Titus een kunstwinkel in Amsterdam, waar zij de werken van de beroemde schilder verkocht. De kennismaking met Hendrickje Stoffels inspireerde Pohl om kunstzinnig aan de slag te gaan met haar verhaal. De expositie 'De geheime schetsboeken van Hendrickje Stoffels' is hiervan het resultaat.

Wat nou als Hendrickje Stoffels niet alleen de schrandere en ondernemende partner van Rembrandt was geweest, maar ook een onontdekt tekentalent? Wat nou als ze haar kunstzinnige zijde verborgen had gehouden om Rembrandt niet in de weg te zitten? Hendrickjes werk zou haar tijd ver vooruit zijn geweest: het zou eerder thuis zijn in de moderne tijd dan in de zeventiende eeuw. In tekeningen gaat Philipp de dialoog aan met deze fictieve zeventiende-eeuwse tekeningen van Hendrickje Stoffels.

De expositie in de kerk aan de Koppelstraat 35 is in de genoemde periode van vrijdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is vrij. Op de openingsdag op 5 mei is Philipp Pohl tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan over zijn werk.