Bernadette in Kuala Lumpur.
Bernadette in Kuala Lumpur.

Can I Come Over?

Weerzien met oude bekende in Kuala Lumpur

Het vliegtuig brengt me verder naar de volgende grote stad. Kuala Lumpur. Voor mij alweer de derde keer dat ik in de hoofdstad van Maleisië ben. Bernadette leerde ik zes jaar geleden kennen tijdens een studentenuitwisseling. Destijds was ik fotograaf voor een groep Amsterdamse journalisten die op reportage mochten in Kuala Lumpur. Bernadette kwam een aantal weken later naar Nederland. Als ik vraag wat ze van onze landje vond gaat het gesprek al snel over eten. Ik had verwacht dat ze iets zou zeggen over onze stroopwafels, hagelslag of bitterballen. Maar nee hoor, Bernadette at het liefste een broodje bapao of de 'ready to go' pastasalades van de Appie.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Wonend in een condominium op de 25ste verdieping heeft Bernadette een prachtig uitzicht op de glinsterende twin towers. Een condominium is een luxe flatgebouw voorzien van een zwembad plus een fitnessruimte. Je betaalt er zo'n 250 tot 400 euro voor, inclusief gas, water en licht. Het voelt een paradijs. Misschien moet ik hier ooit gaan wonen. Wat een verschil met mijn vorige host waar ik op de grond sliep.

Bernadette wil graag naar Nederland emigreren. Niet alleen omdat ze het land zo relaxed vindt, maar vooral vanwege onze democratie. Kuala Lumpur voelt als een westerse stad. Het openbaar vervoer is goed geregeld en je vindt er een overvloed aan winkels. En toch gaan de Maleisiërs gebukt onder censuur en corruptie. Journalisten krijgen tien jaar celstraf als ze onjuiste informatie verspreiden. En drie keer raden wie bepaald wat eerlijke informatie is of niet? Juist, de regering. Ik moet er niet aan denken om hier journalist te zijn.

Twee weken mag ik bij Bernadette overnachten en we besluiten het weekend op het eiland Penang door te brengen. Daar ontmoet ik Bernadette haar vriendin Mandy. Een ander lesbisch koppel sluit ook nog aan. Tijdens mijn verblijf in Thailand kon ik het aantal lesbiennes en ladyboys niet bijhouden, maar dat ligt in Maleisië toch wel even anders. Met name binnen Aziatische families wordt dit moeilijk geaccepteerd. Veel lesbiennes en homoseksuelen trouwen daarom dan maar met elkaar. Zo hoeven ze geen verantwoording af te leggen naar de familie en hebben ze in het geheim relaties met anderen. Bij gebrek aan een extra eenpersoons bed, delen we het bed met ons drieën. Nou, dat was ook voor het eerst.

Tijdens de laatste dag van ons weekendje weg, trekken we de jungle in. Ineens hoor ik: "We hebben een potje potje potje vééét, al op de tafel gezet". Ik lach me kapot. "I also know the dutch van harte gefeliciteerd" song, vertelt Bernadette met een grote glimlach. Ik leg uit wat een potje vet is en ineens vraag ik me af waar dit liedje eigenlijk op slaat. Mocht iemand dit weten, dan hoor ik het graag, want ik ben Bernadette nog een verklaring schuldig.

De afgelopen twee weken heb ik hier veel gewerkt en veel andere fotografen ontmoet. Je kunt fijn leven als digital nomad in Kuala Lumpur. Mijn laatste klussen vanuit Nederland heb ik hier afgerond, zodat ik me kan focussen op nieuw werk en nieuwe hosts in Australië. Maar voordat ik zover ben, zoek ik nog een Aaltenaar in Singapore op. Zijn verhaal over thuis lees je de volgende keer! Groetjes!

Hiken in Penang.
Twin Towers in Kuala Lumpur.
Marleen bij haar verblijf in Kuala Lumpur.