Grof vuil naast een prullenbak gedumpt op het parkeerterrein van Jumbo Leussink. Foto: Karin Stronks
Grof vuil naast een prullenbak gedumpt op het parkeerterrein van Jumbo Leussink. Foto: Karin Stronks

Grof vuil gedumpt bij Jumbo Leussink

AALTEN – Op de parkeerplaats bij Jumbo Leussink, vlakbij de Beeklaan, staat een zuil waar winkelwagens kunnen worden geparkeerd. Ernaast staan een prullenbak en glasbakken. Daar tegenover bevindt zich een container waar men overbodige kleding en schoenen in kan deponeren. Bij deze plek wordt regelmatig grof vuil gedumpt. Zo ook op zaterdag 14 april, er stond een kapotte rieten tuintafel met onder andere kozijnen, een schilderijtje en diverse houten kistjes en in gepropt. Bij de glasbakken lag een vuilniszak met inhoud.

Door Karin Stronks

Het probleem is zowel bij Jumbo Leussink als bij de gemeente Aalten bekend. Patrick Hogenkamp, woordvoerder van Jumbo Leussink geeft aan: "Ja we weten dat dit regelmatig gebeurt. Als er veel grof vuil staat lichten we de gemeente Aalten in, zij ruimen de troep dan op, soms doen we dat ook zelf. Volgens ons gebeurt het steeds vaker dat hier grof vuil wordt gedumpt." De gemeente Aalten geeft de volgende reactie op deze situatie: "Het is ons bekend. Onze boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) hebben hierover goed contact met Jumbo. Zodra er weer iets is gedumpt zorgen wij ervoor dat het zo snel mogelijk wordt weggehaald, als Jumbo het al niet zelf gedaan heeft."

Dumpen neemt toe
Tony Walvoort van Jumbo Leussink heeft regelmatig contact met de gemeente Aalten over deze vervelende toestand. Hij vertelt: "We hebben al meerdere keren over deze situatie gesproken met de gemeente Aalten. Van alles treffen we aan, matrassen, laatst nog een set tuinmeubelen maar ook vuilniszakken vol troep. Ik heb het idee dat het dumpen van grof vuil de laatste tijd toeneemt. Het zou kunnen dat het omgekeerd inzamelen van afval mede oorzaak is van deze situatie. Bovendien kunnen inwoners van de gemeente Aalten geen overtollige spullen meer naar Kringloopcentrum Aktief in Winterswijk brengen. Men kan terecht bij Aalbers en Zoon, de milieustraat van de gemeente Aalten. Bij Aalbers kan met terecht om tegen betaling grof vuil af te leveren. Het is een extra handeling die mensen moeten doen. Blijkbaar is het gemakkelijker om de spullen 's avonds laat bij Jumbo te dumpen…"

Oplossing niet direct
voorhanden

De gemeente Aalten sluit niet uit dat het dumpen van grof vuil en afval bij Jumbo Leussink mede een gevolg is van het invoeren van omgekeerd inzamelen: "We hebben op dit moment geen concrete plannen om iets aan deze situatie te doen. We keuren uiteraard het dumpen van afval af. Telkens als er iets wordt aangetroffen kijken we of er een dader te achterhalen is. Mocht er een dader worden gevonden dan volgt er een passende sanctie." Tony Walvoort zegt: "Een echte oplossing hebben wij ook niet. We mogen niet zomaar camera's plaatsen waarmee we het parkeerterrein kunnen overzien. Het hele terrein afsluiten met slagbomen lijkt ons niet ideaal. We hebben wel gedacht aan het stickeren van de prullenbakken dat het dumpen van grof vuil hier niet gewenst is. Ja en we proberen ervoor te zorgen dat het terrein er schoon en verzorgd uitziet en dat prullenbakken bijtijds worden geleegd."

Ongewenst
Medewerkers van Jumbo houden de parkeerplaats en de groenstrook dagelijks goed in de gaten. "Overdag zijn er altijd wel mensen op de parkeerplaats, dan gebeurt het niet zo gauw dat er grof vuil of afval wordt gedumpt. 's Avonds na sluitingstijd en als het donker wordt dan is de sociale controle er niet meer. Iedereen kan zo de parkeerplaats oprijden en de overbodige en overtollige spullen uitladen en achterlaten. Erg ongewenst natuurlijk, men zadelt ons en de gemeente met deze troep op, wij of de gemeente Aalten moeten de rommel afvoeren. Dat vinden we erg vervelend, mensen moeten dat gewoon zelf doen", aldus Tony Walvoort.