Eén van de toestellen wordt uitgepakt. Foto: Marcel te Brake
Eén van de toestellen wordt uitgepakt. Foto: Marcel te Brake Foto:

Stegemanhof opent beweegtuin voor de hele buurt

AALTEN – Dat bewegen goed is voor iedereen, is geen nieuws. Dat veel mensen te weinig bewegen, is ook wel bekend. Komt men echter op leeftijd, dan wordt bewegen vaak steeds moeilijker. Joke Meinen, coördinator Welzijn bij de stichting zorgcombinatie Marga Klompe, heeft daarom het initiatief genomen om een beweegtuin te laten inrichten bij de Stegemanhof in Aalten.

Door Marcel te Brake

De hervorming van de langdurige zorg is er op gericht de kwaliteit en de houdbaarheid van de langdurige zorg te versterken en te verbeteren. In februari 2015 presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plan 'Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen' als startpunt om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Speerpunten hierbij zijn kwaliteit door de ogen van de bewoner, de deur wagenwijd open voor mantelzorgers, trotse zorgverleners en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie. Vanuit het rijk worden deze initiatieven ondersteund, en uit deze regeling kon op een bijdrage gerekend worden. Zo konden er drie beweegtoestellen aangeschaft worden. Een fietstoestel, welke ook door rolstoelers gebruikt kan worden, een toestel dat de beweging van de armen stimuleert, en een crosstrainer waar het gehele lichaam in beweging wordt gezet.

Meteen na de onthulling van de toestellen werd er onder begeleiding van de fysiotherapeut enthousiast gebruik van gemaakt. Joke benadrukt dat deze toestellen niet alleen voor de bewoners van de Stegemanhof zijn geplaatst, maar dat nadrukkelijk ook buurtgenoten worden uitgenodigd om hiervan gebruik te maken. Zo hoopt zij dat de hele buurt meer beweegt dan het geplande uurtje in de week.
Samen bewegen is immers veel gezelliger!