Diverse ontwikkelingen gepland op de Kattenbarg. Foto: Marcel te Brake
Diverse ontwikkelingen gepland op de Kattenbarg. Foto: Marcel te Brake Foto:

Kattenberg moet weer aantrekkelijke entree van het centrum worden

AALTEN – Burgemeesters en wethouders hebben op 17 april een aantal besluiten genomen, die betrekking hebben op het gebied van de Kattenberg. Het gaat om een toekomstbeeld, een voorbereidingsbesluit en het vestigen van een voorkeursrecht op een perceel aan de Lichtenvoordsestraatweg. De bedoeling van al deze besluiten is om dit deel van het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Er is nu sprake van 'leegstand, verpaupering en een rommelige openbare ruimte'. De Kattenberg is het noordelijk deel van het winkelcentrum. B en W wil er de leefbaarheid vergroten en er een aantrekkelijke entree tot de rest van het centrum realiseren.

Door Bernhard Harfsterkamp

In november vorig jaar vertelde wethouder Kok dat de provincie Gelderland bijna een ton euro ter beschikking stelde om het centrum van Aalten aantrekkelijker te maken. Het ging daarbij om de Dijkstraat en omgeving, de Hogestraat en omgeving en de Kattenberg. In het noordelijk deel van het centrum waren de gesprekken met de bewoners, eigenaren van winkelpanden en anderen al vorig jaar zomer begonnen. Dat heeft geleid tot een toekomstbeeld, waarin wordt voorgesteld een aantal panden van bedrijven te transformeren naar wonen. Daarnaast is er aandacht voor de verkeersstructuur, voor parkeren (de bewoners vinden dat er te weinig parkeerplaatsen zijn) en voor de "versterking van de kwaliteit van de openbare ruimte". Daarin kan vooral groen een belangrijkere plaats krijgen.

In het toekomstbeeld worden vier zogenaamde ontwikkellocaties opgenomen. De hoek van de Berkenhovestraat en Lichtenvoordsestraatweg wordt als eerste aangepakt. Hierover heeft B en W al een apart besluit genomen. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een voorbereidingsbesluit voor deze hoek te nemen. Hier bevinden zich nu Tuincentrum Voskuil en een leegstaand Chinees restaurant. Het is de bedoeling dat op deze plek grondgebonden woningen en vijftien tot twintig extra openbare parkeerplaatsen komen. De plannen hiervoor zijn nog niet concreet en worden de komende tijd samen met de eigenaar uitgewerkt.

Het voorbereidingsbesluit wordt genomen om te voorkomen dat er intussen toch nog plannen worden ontwikkeld, die passen in het bestaande bestemmingsplan. Volgens dat plan mogen hier twee woningen aan de Berkenhovestraat en één aan de Lichtenvoordsestraatweg gebouwd worden. Als deze woningen worden gebouwd is er geen ruimte voor de parkeerplaatsen, waaraan volgens de toekomstvisie behoefte is.
Ook wordt aan de gemeenteraad gevraagd op het pand waarin de Chinees zich bevond een voorkeursrecht te vestigen. Daardoor kan de eigenaar het pand alleen verkopen aan de gemeente en niet aan een andere partij, die dankzij de nieuwe plannen zou kunnen denken dat hier enig gewin is te behalen.

Winkelpanden voor wonen
Uit het toekomstbeeld blijkt dat voor de locatie Varsseveldsestraatweg 6 het bestaande woonhuis wordt behouden. De overige gebouwen op het perceel worden vervangen door twee nieuwe (starters)woningen. Hierdoor ontstaat er ook ruimte voor extra groen op de hoek van de Varsseveldsestraatweg met de Lichtenvoordsestraatweg. De winkelpanden aan de Lichtenvoordsestraatweg 3 en 5 kunnen omgevormd worden in woningen. Voor nummer 5 is die omvorming wenselijk en kansrijk. Voor nummer 3 geldt dit op de iets langere termijn. Het achterterrein zal daarbij vergroend worden. Ook het leegstaande winkelpand aan de Lichtenvoordsestraatweg 12 zal veranderen in een woning. Met deze plannen wordt het aantal vierkante meters winkeloppervlak verminderd en wordt het kernwinkelgebied verkleind, zoals in het plan van aanpak Vitaal Centrum Aalten is aangegeven.

Betere plek Kattenpomp
Onderdeel van het toekomstbeeld is ook het versterken van de eigen identiteit van de Kattenberg. Dit wordt gedaan door extra aandacht te besteden aan de Veemarkt, de gängeskes en de Kattenpomp. De pomp met de kat heeft al op verschillende plekken gestaan. In het toekomstbeeld wordt voorgesteld de pomp een prominentere plek te geven, bijvoorbeeld op de plek waar die al ooit heeft gestaan, in de oksel van de kruising Berkenhovestraat-Lichtenvoordsestraatweg tegenover het huis van de pompmeester. De bewoner van de Lichtenvoordsestraatweg 11 is altijd automatisch de pompmeester. Bij de verdere uitwerking van het toekomstbeeld wordt gekeken wat de beste plek zal zijn en waar deze blikvanger het beste bijdraagt aan het versterken van de identiteit van het gebied.


Mantelzorgcafé Aalten en Dinxperlo

DINXPERLO/AALTEN - Op donderdagmiddag 3 mei is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten, van 10.30 tot 12.00 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan.Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed. Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Op dinsdagochtend 5 juni, 18 september en 20 november bij 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten van 10.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag 3 mei, 2 augustus, 11 oktober en 13 december bij Restaurant 't Welink, Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.


www.vithulpbijmantelzorg.nl