De kinderen in het kindertehuis zijn blij met het meegebrachte speelgoed. Foto: PR
De kinderen in het kindertehuis zijn blij met het meegebrachte speelgoed. Foto: PR Foto:

Roemeens kindertehuis blij met bedden uit Aalten

AALTEN - Een vrachtwagen vol bedden. Daarmee reisden Piet en Aafke de Vries in maart naar Roemenië. De bedden waren bestemd voor een tehuis in Alesd. Het was voor Piet en Aafke een reis die ze al vele malen eerder maakten en als het aan hen ligt nog vaak zullen maken.

De Europeese regelgeving, die vaststelde dat kinderen in een opvang niet meer in een stapelbed mogen slapen, betekende een nieuwe uitdaging voor het echtpaar De Vries. Afgelopen jaar struinden zij kringloopwinkels en Marktplaats af om aan de twintig bedden te komen die het tehuis nodig had. Met een bedrag van € 2000,- gekregen van Mondiaalten, moest dit te realiseren zijn. Of het toeval was of niet: ze stuitten in een kringloopwinkel in Limburg op een grote partij bedden uit een zojuist leeggehaald klooster. Nadat ze de bedden hadden opgehaald begon de volgende uitdaging, het vinden van passende lattenbodems. Gelukkig is het stel De Vries niet voor één gat te vangen en uiteindelijk stonden er begin maart twintig complete sets bedden achterin de vrachtwagen samen met dozen kleding, schoenen, speelgoed en 150 m² laminaat. "De wagen zat vol dus besloten we de matrassen in Roemenië te kopen". De vrachtwagen komt uit Doezem en wordt voor deze reizen ingehuurd. Die kosten worden gedeeld met andere stichtingen die spullen voor Roemenië verzamelen. Een vrijwillig chauffeur uit Groningen zorgt al sinds 1989 voor het transport. Piet en Aafke reizen met hun eigen volgepropte auto erachteraan.

Eenmaal in Roemenië was het werk nog niet gedaan. Matrassen moesten worden gekocht en de bedden in elkaar gezet. "We kregen hulp van twee jongens uit het tehuis in Popesti, een tehuis 45 km van Alesd waar we vanaf 1994 al goederen brengen. We kennen de jongens goed, ze vonden het geweldig om ons te helpen."
Tegelijkertijd waren de dozen die opgestapeld stonden in de hal niet veilig voor de vele kinderhandjes op zoek naar speelgoed. En toen de dozen eindelijk open mochten konden de kindjes hun geluk niet op en raceten zij met de gekleurde autootjes onder de stoelen en tafels. "Daar doen we het voor," zegt Aafke, "voor die blije gezichtjes."
Hun hulp houdt niet op bij de kindertehuizen in Alesd en Popesti. Ook bezorgen Piet en Aafke tassen vol babykleertjes, kraampakketten en verband bij het plaatselijke ziekenhuis en hebben ze nog een tiental adressen waar ze spullen brengen. Thuis heeft Aafke al dozen gemaakt voor de gezinnen, met kleding en schoenen in de juiste maat. "De mensen zijn zo dankbaar, er is zelfs al een meisje naar mij vernoemd," vertelt Aafke. Op hun beurt is het echtpaar De Vries heel dankbaar voor alle goederen en financiële bijdragen die hun werk mogelijk maken.
Het volgende plan ligt alweer klaar. De Gelderse Stichting voor School en Beroepskeuze deed een donatie voor schoolmateriaal, en daarmee gaan Piet en Aafke in september op pad. "Maar we hebben nog meer nodig," zegt Aafke. "Er is veel behoefte aan incontinentiemateriaal, eenpersoons matrashoezen, dekbedhoezen en tienerkleding. Iedereen die wat over heeft: bij ons is het welkom."


www.kindertehuispopesti.nl