Koen Ottevanger met zijn fiets in het Kanjers voor Kanjers tenue met een geborduurde handdoek. Foto: Karin Stronks
Koen Ottevanger met zijn fiets in het Kanjers voor Kanjers tenue met een geborduurde handdoek. Foto: Karin Stronks

Koen Ottevanger jongste deelnemer Tristan Hoffman Challenge

AALTEN – De elfjarige Koen Ottevanger gaat op vrijdag 29 juni de Tristan Hoffman Challenge volbrengen, hij beklimt de Italiaanse berg Passo Manghen op zijn racefiets. Samen met ruim zeventig deelnemers, wandelaars, hardlopers en fietsers, komt de jonge Aaltenaar in actie voor het goede doel: Kanjers voor Kanjers (KvK). Hij is de jongste deelnemer. Koen glimlacht: "Wat ik daarvan vind? Nou, leuk!"

Door Karin Stronks

Van deelnemers aan de Tristan Hoffman Challenge wordt verwacht dat ze minimaal 500 euro aan sponsorgeld inleggen. Bovendien worden de reis en het verblijf in Italië door de fietsers, hardlopers en wandelaars zelf bekostigd. 100% van het sponsorgeld gaat naar het goede doel.

Koen Ottevanger heeft samen met zijn moeder Diana bedacht om handdoeken te verkopen en zo het inleggeld bijeen te brengen. "We verkopen witte handdoeken met het logo van Kanjers voor Kanjers erop voor tien euro per handdoek", zegt Koen. Moeder Diana glimlacht: "We hebben tweehonderd handdoeken besteld, onze actie op Facebook gepost en er zijn al 170 handdoeken verkocht! Ik denk dat we nog meer witte handdoeken moeten bestellen… Evelien Wevers-Aalbers van Borduurstudio 1312 heeft de handdoeken geborduurd met het KvK logo, ze zijn heel mooi geworden. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee!"

'Dat moet je een keer
meemaken'

Koen fietst de Passo Manghen op samen met zijn vader René. Moeder Diana zit in de organisatie van de uitdaging voor het goede doel: de Tristan Hoffman Challenge. Op woensdag 27 juni reist Koen naar Italië met zijn ouders, ze verblijven in een hotel in Levico Terme, vlakbij het meer van Levico, zeventien kilometer van de voet van de Passo Manghen. Koen vertelt: "Dan heb ik nog geen vakantie. Op school, ik zit op Triangel Laag, heb ik toestemming gevraagd of ik mee mocht doen met de Tristan Hoffman Challenge dit jaar. Van meester Marco Koning mocht ik gaan, hij zei: dat moet je een keer meemaken."

Te jong
De ouders van Koen hebben al vaker meegedaan met de Tristan Hoffman Challenge. Diana zegt: "Wij kwamen altijd met zulke enthousiaste verhalen thuis! Dat is de reden dat Koen jaren geleden al vroeg of hij mee mocht doen, maar ik vond hem steeds te jong. Hij was erg standvastig, bleef het elk jaar vragen en nu besloten we om hem in te schrijven." Koen doet wel aan sport, maar niet aan wielrennen. Hij vertelt: "Nee, fietsen doe ik niet, ik zit op voetbal en op tennis. Ik train twee keer per week bij tennis en twee keer per week bij voetbal. Zaterdags spelen we competitie en in de weekenden zijn er ook tennistoernooien waar ik aan meedoe. We gaan wel trainen voor de Challenge natuurlijk!"

Laatste kilometers 'killing'
De Passo Manghen is een stevige klim, 23 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Diana weet: "De laatste kilometers zijn 'killing', dan is het stijgingspercentage het hoogst. Onderweg staan vrijwilligers klaar met bananen, water en sportdrank. De start is zo gepland dat alle deelnemers, wandelaars, hardlopers en fietsers, vrijwel tegelijk finishen. Dat is een geweldig mooi moment..." Koen en zijn vader gaan in de vakanties trainen in het Aaltense buitengebied, Romienendiek en Welinkweg in Dale, en ook samen met 'Challenge-deelnemers' uit Azewijn in het Montferland. "De Passo Manghen is een mooie berg met haarspeldbochten, zegt mijn moeder. Soms kunnen koeien zo op de weg lopen. Ze zegt dat het geen wedstrijd is en dat ik vooral moet genieten van de sfeer, het uitzicht en de uitdaging. En dat ga ik zeker doen", vertelt Koen.

Negende editie
De Tristan Hoffman Challenge wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Elk jaar wordt een andere locatie gezocht, de opbrengst is steevast voor de stichting Kanjers voor Kanjers. Deze stichting zet zich in voor kinderen voor wie sport en spel om uiteenlopende redenen niet vanzelfsprekend is. Kanjers voor Kanjers helpt en maakt dromen van kinderen waar! Mensen die Koen willen sponsoren kunnen dat doen door een handdoek te kopen bij Diana Ottevanger of een donatie doen via de website www.tristanhoffmanchallenge.com klikken op het kopje 'deelnemers' en Koen Ottevanger selecteren.

Facebook: Diana Ottevanger