De gemeenteraad van Aalten, zoals die de afgelopen tijd was samengesteld. Foto: Communicatie Gemeente Aallten
De gemeenteraad van Aalten, zoals die de afgelopen tijd was samengesteld. Foto: Communicatie Gemeente Aallten Foto:

Afscheid van negen gemeenteraadsleden

AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp vond het miezerige weer passen bij de avond, waarop afscheid werd genomen van negen gemeenteraadsleden, die niet zullen terugkeren in de nieuwe gemeenteraad. Dat weer stemde hem namelijk weemoedig. Aan alle negen leden besteedde hij kort aandacht in een toespraak, waarin hij ook kort terugblikte op de afgelopen vier jaar.

Door Bernhard Harfsterkamp

Zo nu en dan roerig. Stapelkamp typeerde de periode 2014 – 2018 als 'zo nu en dan roerig'. Twee wethouders haalden immers niet de eindstreep. "Ook over drie wethouders van buiten Aalten werd verschillend gedacht." In 2014 stond de raad nog in de crisisstand en moest er nog bezuinigd worden. Het jaar erna stond in het teken van de overname van de raken in het Sociaal domein. In 2017 was de verbouwing van het gemeentehuis af en kon de nieuwe raadzaal in gebruik genomen worden. Er waren de protesten rondom de huishoudelijk zorg, waarbij het gemeentekantoor nog even bezet werd. Ook Aalten kreeg te maken met nieuwe vluchtelingen en nam daarvoor verantwoordelijkheid. Begin dit jaar werd het bestemmingsplan buitengebied grotendeels goedgekeurd door de Raad van State. Natuurlijk was er eind 2017 ook nog een nieuwe burgemeester.

'Intellectuele buitenstaander en hofnar'
De burgermeester bedankte alle raadsleden voor hun inzet, de raadsleden 'die vaak goed en enkele keer niet' goed met elkaar konden omgaan. Rob Boerendonk was anderhalf jaar raadslid voor de Progressieve Partij. Het was het eerste raadslid dat Stapelkamp tegenkwam bij het VNG-congres. Voorzichtig had hij hem uit proberen te horen over de verhouding Aalten-Dinxperlo, maar hij liet niet veel los. Jan Bulsink van Gemeentebelangen zat 20 jaar in Dinxperlo en acht jaar in Aalten in de raad. Zijn interesse ging naar ruimtelijke ordening. "Nu heeft hij meer tijd voor modelvliegtuigen." Willem Bruil van HMV was geen raadslid 'waar er dertien van in een dozijn gaan'. 'Wilde' Willem zoals hij in zijn studententijd werd genoemd 'speelde vier jaar lang de rol van intellectuele buitenstaander afgewisseld met die van de Grasfschapsbode lezende hofnar'. Zelfs zijn afscheid was in stijl, want hij bleek zonder dat hij het de burgemeester gemeld had inmiddels in Varsseveld te wonen.