Een docent legt leerlingen - Japanse en Aaltense - uit hoe een draaiorgel werkt. Foto: Eva Schipper
Een docent legt leerlingen - Japanse en Aaltense - uit hoe een draaiorgel werkt. Foto: Eva Schipper

Japanse leerlingen beleven op
Schaersvoorde onvergetelijke dag

AALTEN - Op dinsdag 27 maart bezocht een klas Japanse leerlingen CC Schaersvoorde in Aalten. Samen met de Nederlandse leerlingen deden zij verschillende activiteiten. Er was ook een tolk aanwezig, omdat de leerlingen uit Japan nauwelijks Engels spreken. De verschillen tussen de Nederlandse en de Japanse cultuur werden duidelijk zichtbaar in het maken van contact met de ander.

Door Eva Schipper

De Japanse leerlingen zijn in Nederland voor een voetbaltoer van de organisatie Dutch Touch FC Academy. De leerlingen krijgen in Nederland verschillende voetbaltrainingen aangeboden in verschillende steden. Ook leren zij de cultuur beter kennen door veel verschillende activiteiten. Zo eten ze binnenkort bijvoorbeeld pannenkoeken en brengen ze een bezoekje aan het centrum van Nijmegen.

Sone Tomoya is 13 jaar. Hij vindt het erg leuk om een echte Nederlandse school te bezoeken. "Het is leuk om andere mensen te leren kennen en vooral andere gebruiken van leerlingen te zien." Als hij zo een dag rondloopt op Schaersvoorde ziet hij grote verschillen met de zijn school in Japan. "In Nederland is alles veel vrijer en mag je doen wat je zelf wilt." Ook vertelt hij lachend: "De kinderen zijn hier enorm lang, dat ben ik totaal niet gewend."

Duco Pöstgens is een leerling uit vwo 4 van Schaersvoorde. Hij geeft aan dat het communiceren wel lastig is, omdat de Japanse leerlingen geen Engels spreken. "Eigenlijk is dat ook wel een leuke uitdaging." Duco vertelt wat hij deze dag heeft geleerd en heeft gedaan: "Ik heb mezelf leren voorstellen in het Japans, we hebben muziek gemaakt en een sportactiviteit gedaan."

Skinichiro Tsuchiya is een docent van de Japanse leerlingen. Hij had zich erg verheugd op het bezoek aan Schaersvoorde. "Ik was gespannen voor de leerlingen, ik wist niet hoe ze het zouden gaan vinden." Skinichiro vertelt dat hij deze dag erg belangrijk vindt. Het is namelijk van belang dat iedere leerling meedoet. De leerlingen die normaal verlegen zijn, kunnen zich niet terugtrekken. "Het bezoek aan Schaersvoorde is voor onze leerlingen een goed leerpunt." Skinichiro vertelt lachend: "De leerlingen vonden, denk ik, de sportactiviteit het allerleukste, dat was een voetbaloefening die wij ook vaak in Japan doen. Voor onze leerlingen was dit een feest van herkenning en tevens laagdrempelig, ze konden goed meedoen."

Skinichiro vertelt dat hij de Nederlandse mensen erg open en vriendelijk vindt. Hij had graag gezien dat zijn leerlingen ook open waren en iets meer spraken. Al zijn leerlingen hadden een cadeautje uit Japan meegenomen om te kunnen geven aan een leerling, om contact te kunnen maken. Dat geven bleek best heel spannend te zijn. Al met al was het een dag om nooit meer te vergeten. "Deze dag heeft op onze leerlingen een diepe indruk gemaakt. Het was een leerzame, indrukwekkende dag. In Japan hadden we nooit een soortgelijke situatie kunnen nabootsen."


Curiozamelbeurs

AALTEN - Zaterdag 7 april is de volgende curiozamelbeurs in De Hofnar in Aalten. Men kan hier terecht voor de gebruikelijke zaken als postzegels, munten en ansichtkaarten maar ook voor andere minder gangbare verzamelobjecten zoals streekboeken, vinyl-platen en diverse andere nostalgische paperassen en curiosa. De beurs begint om 13.00 en duurt tot circa 16.00 uur en de entree is gratis. Voor meer informatie en tafelreservering: Hans Ubbing, tel. 0543-520532.