Koppelkerk krijgt geld voor isolatie en akoestiek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Koppelkerk krijgt geld voor isolatie en akoestiek. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Goede kans op geld voor isolatie Koppelkerk

AALTEN – Via het Europese programma LEADER is subsidie beschikbaar voor projecten die de leefbaarheid in de Achterhoek verbeteren. Voorstellen worden eerst beoordeeld door LEADER Achterhoek. Indien het oordeel positief is wordt de gemeente waarin het project wordt uitgevoerd gevraagd positief te besluiten over een cofinanciering van 50%. Burgemeester en Wethouders besloten op 20 maart die bijdrage te geven voor de "duurzame herbestemming van de Koppelkerk". Het betekent dat nu de aanvraag officieel ingediend kan worden bij de Provincie Gelderland, die de LEADER-gelden beheert. Vanwege het positieve advies van LEADER Achterhoek en de cofinancieringtoezegging van de gemeente Aalten is het aannemelijk dat het geld voor de Koppelkerk er daadwerkelijk komt.

Door Bernhard Harfsterkamp

Voor de projecten die in het kader van het LEADER-programma in de Achterhoek uitgevoerd kunnen worden heeft de gemeente Aalten in 2015 al een cofinanciering van 500.000 euro voor een periode van zeven jaar toegezegd. Toch is met LEADER Achterhoek afgesproken dat bij concrete projecten de gemeente er nog een keer naar kijkt. "Dat is om te beoordelen of het past in de kaders van de gemeente", vertelde wethouder Ted Kok. Dat is zo voor de Koppelkerk, die 110.000 euro heeft aangevraagd om de kerk energiezuiniger te maken. Daardoor zullen de jaarlijkse kosten kunnen dalen. Met een deel van het geld wordt ook de akoestiek in de kerk verbeterd, waardoor de kwaliteit van de concerten groter zal worden.

Jongeren stimuleren ondernemer te worden
B en W hebben ook definitief ingestemd met de cofinanciering voor het project Start-up Community van de Stichting Day for Change. Doel van het project is om jongeren te stimuleren om een eigen onderneming in de Achterhoek op te starten. Hiervoor is 120.000 euro aangevraagd. Het project wordt echter niet alleen in Aalten uitgevoerd, maar ook in de gemeenten Berkelland, Doetichem, Oost Gelre, Winterswijk en Bronckhorst. Daardoor is de bijdrage van de gemeente Aalten 10.000 euro.