Rob van Doorn bij de oorkonde voor De Pompe. Foto: Bart Kraan
Rob van Doorn bij de oorkonde voor De Pompe. Foto: Bart Kraan Foto:

De Pompe voor organisatoren
Borghman Ronde van Bredevoort

Hoofdsponsor voor nog eens drie jaar verbonden aan wielrenwedstrijd

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Hoewel ze nog maar een evenement hebben gehouden, hebben de organisatoren van de Borghman Ronde van Bredevoort al een prijs gewonnen. Ze hebben van de Bredevoortse ondernemersvereniging BREM De Pompe gekregen. Rob van Doorn, met Gerco en Carin Honders eigenaar van hoofdsponsor De Borghman, mocht vorige week vrijdag in de ruimte achter het taplokaal van de brouwerij de bijbehorende oorkonde onthullen.

Dat gebeurde tijdens een vrijwilligersavond waarop werd teruggekeken op de eerste editie en werd besproken hoe de tweede ronde, op zaterdag 7 juli, het beste in goede banen geleid zou kunnen worden. Vrijwilligers konden zich opgeven om te helpen bij de volgende Ronde, hetgeen werd beloond met een drankje, betaald van de 250 euro die De Pompe de organisatie van het evenement opleverde. Tevens betekende de avond het begin van de inschrijving voor het evenement. Vrijwilligers en deelnemers kunnen zich ook nog via de site www.rondevanbredevoort.nl opgeven.

Blij met waardering
Lars Veldboom, een van de leden van de organiserende commissie, is blij dat zijn inspanningen en die van de andere commissieleden gewaardeerd worden. "Maar deze prijs hebben wij als organisatie niet alleen verdiend. Die hebben we ook te danken aan de vrijwilligers en de ondernemers die ons steunen. Ook zij maken deze ronde mogelijk", aldus Veldboom wiens groep, evenals de andere kandidaten, werd genomineerd door de Bredevoortse bevolking, en uiteindelijk van de jury van de BREM en de winnaar van vorig jaar, Go for Life, de meeste stemmen kreeg.

De Pompe is een stimuleringsprijs voor een club, instantie of persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de leefbaarheid in Bredevoort. En dat hebben de organisatoren en vrijwilligers die de Ronde van Bredevoort mogelijk maken, volgens Veldboom zeer zeker gedaan. "Het evenement wordt breed gedragen onder vrijwilligers, ondernemers, deelnemers en toeschouwers en verhoogt dus het welzijn in Bredevoort", aldus Veldboom. "Het gaat niet alleen om de sport en wie wint, maar het is een evenement voor de hele stad, ook vanwege het entertainment rond wedstrijden en de gezelligheid. De jury heeft ook laten meewegen dat we in samenwerking met Kanjers voor Kanjers de dag voor de Ronde een clinic hebben gehouden voor de leerlingen van de groepen drie tot en met acht van basisschool Het Bastion om hen voor te bereiden op hun deelname aan de dikkebandenrace."

Sponsor blijft
Tijdens de avond werd tevens bekendgemaakt dat brouwerij De Borghman ook in 2018, 2019 en 2020 als hoofdsponsor van de Ronde van Bredevoort fungeert. "De Ronde van Bredevoort is een mooi initiatief", zo motiveert Honders de beslissing van hem, zijn vrouw Carin en Rob van Doorn, om door te gaan als belangrijkste geldschieter. "En wij hebben iets met wielrennen. Want de vader van Carin, Cees van Espen, is profwielrenner geweest en heeft een etappe in de Tour de France gewonnen (de vijfde in 1965, BK). Het shirt waarin hij die etappe won en de foto waarop dat te zien is, hangen bij ons in de brouwerij. En er is sprake van een goede organisatie, we hebben er voor de toekomst dan ook alle vertrouwen in."

Tweede editie op 7 juli
Tijdens de tweede Borghman Ronde van Bredevoort wordt het parcours voor de jeugd iets aangepast, maar fietsen de recreanten en deelnemers aan de sportklasse een aantal keren hetzelfde rondje van 1,7 kilometer als vorig jaar. De keuze voor een wat kleiner rondje is een bewuste. "Want dan komen de renners vaker langs, dat is aantrekkelijk voor het publiek", aldus Veldboom. De recreanten fietsen dertig kilometer, de deelnemers aan de sportklasse leggen zestig kilometer af. De organisatoren hopen dat, evenals vorig jaar, tussen de 35 en veertig recreanten aan de ronde deelnemen. "Met dat aantal zouden we tevreden zijn, dan is het op het parcours niet te druk. Vorig jaar deden vijf dames bij de recreanten mee. Het zou mooi zijn als we dit jaar hetzelfde aantal dames kunnen inschrijven."

Meer deelnemers
Vorig jaar kwamen in de sportklasse eveneens zo'n veertig renners in actie, maar de organisatoren hopen dat ze voor deze editie zestig coureurs kunnen verwelkomen. "Meer deelnemers betekent meer strijd, meer groepen en meer ontsnappingen, dat is aantrekkelijk voor de toeschouwers", aldus Veldboom, die hoopt op een groot aantal regionale deelnemers. "In de omgeving worden veel wielerwedstrijden gehouden, maar we hopen dat renners die vorig jaar hebben meegedaan, terugkomen en dat renners die van ons evenement hebben gehoord dankzij de mond op mondreclame voor onze wedstrijd kiezen. Vorig jaar heeft een Bredevoorter, Jop Wensink, in de sportklasse gereden. We hopen dat hij dit jaar weer meedoet."

Om de recreanten, die niet zo veel ervaring hebben met het rijden van wedstrijden, de gelegenheid te geven zich op de Ronde van Bredevoort voor te bereiden, houden de organisatoren op de vrijdagen 15, 22 en 29 juli clinics. "Die mensen krijgen dan bijvoorbeeld tips over welke versnelling ze op de klinkers moeten gebruiken en hoe ze moeten sturen", aldus Veldboom. "We zijn bezig met trainers, we hopen dat trainers van De Peddelaars en andere verenigingen uit de omgeving hier naartoe kunnen krijgen."

Ook wordt er weer een clinic voor de leerlingen van de groepen drie tot en met acht van basisschool Het Bastion gehouden om hen voor te bereiden op de dikkebandenrace. Aan dat onderdeel van de Ronde van Bredevoort mogen ook leerlingen van basisscholen uit de omliggende plaatsen meedoen. "Die nodigen we schriftelijk uit."
Het programma van zaterdag 7 juli ziet er als volgt uit: 16.00 uur: loopfietsenrace voor kinderen tot en met vijf jaar; 16.30 uur: dikkebandenrace voor basisschoolleerlingen uit de groepen drie tot en met acht; 17.30 uur: recreanten; 18.30 uur: sportklasse.