Jo Kal en Henk Lensink. Foto: PR
Jo Kal en Henk Lensink. Foto: PR

Bevrijdingsconcerten met muziek, zang en een expositie

AALTEN – De christelijke muziekvereniging De Eendracht presenteert op 5 en 6 mei een grote en unieke productie. Muziek, zang en een expositie vormen samen de uitvoering 'Quis Separabit', 'Tussen vrees en vrijheid'. Het thema is de bevrijding vanuit het perspectief van de Ierse tankcommandant Bill Eager, het verhaal is opgetekend in zijn dagboek. Hij was één van de soldaten die Aalten bevrijdde, hij en zijn collega-militairen lieten de feestvierende Aaltense bevolking achter en trokken verder met hun regiment, het gevaar tegemoet.

Door Karin Stronks

"Het verhaal over Bill Eager is nog niet eerder verteld, het sprak ons erg aan. Een Ierse militair die met gevaar voor eigen leven in een vreemd land actief is, dorpen helpt bevrijden en weer verder trekt naar een onbekende gevaarlijke toekomst." Aan het woord is Karin Kraaijenbrink van De Eendracht. Ze vervolgt: "We hebben muziek uitgezocht die past bij de sfeer van het verhaal en omdat het zo'n bijzonder onderwerp is besloten we om de samenwerking te zoeken met het Nationaal Onderduikmuseum, in het bijzonder met de verhalenvangers die de persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelen en archiveren."

Authentiek fotomateriaal
Karin Kraaijenbrink sprak met mensen van het Nationaal Onderduikmuseum en het plan ontstond om een expositie met authentiek fotomateriaal in de Zuiderkerk te richten. Henk Lensink, woordvoerder van het museum vertelt: "Het idee voor het concert en de expositie komt van De Eendracht, wij hebben geprobeerd om mee te denken. Jo Kal, onze expert op het gebied van het inrichten van exposities, en ik zijn samen naar de Zuiderkerk geweest om te kijken hoe en waar we een tentoonstelling kunnen inrichten. We besloten om de expositie in de concertzaal op te stellen, op het ongeveer drie meter brede looppad naast de zitplaatsen."

'Bill Eager heeft echt bestaan en ons vrijheid gebracht'

Zoon Bill Eager bezoekt concert
Bijzonder is dat er behalve foto's uit de collectie van het museum ook fotomateriaal te zien is van de nazaten van Bill Eager. Lensink: "Ja, daar zijn we heel blij mee! Brian Eager, de zoon van de bevrijder Bill Eager, zal het concert bezoeken. De familie heeft gezegd dat zij de foto's aan ons museum willen schenken!" De Eendracht heeft een uitnodiging verzonden aan de Irish Guards, zij hebben aangegeven dat ze familie op de hoogte willen brengen van het concert.

Nieuwe zienswijze
De muziek brengt het verhaal tot leven. Sten Geerdink vertelt en zingt tussen de muziekstukken door over de ervaringen van tankcommandant Bill Eager. Geerdink: "In dit concert staat niet alleen de bevrijding centraal, maar met name de contrasten die dit opleverde voor de bevrijders, zij die vochten voor onze vrijheid. Zodra ergens feest gevierd kon worden, moesten zij door naar het front om nieuwe plaatsen vrijheid en vreugd te brengen. Er wordt door dit verhaal heel anders naar de bevrijding gekeken. Dat trekt me zo ontzettend aan in het project. Een nieuwe zienswijze die denk ik echt verrijkend is voor de manier waarop je deze dagen gedenkt."

Interessante invalshoek
Sten vertelt hoe hij zich inleeft in het verhaal: "Ik bereid me met name voor door de tekst zoveel mogelijk te bestuderen en me te verplaatsen in Bill Eager en de wereld vanuit zijn perspectief voor me te projecteren. Ik vind het belangrijk om me in te beelden wat situaties met hem gedaan kunnen hebben en welke gevoelens deze in hem hebben losgemaakt. Bill Eager heeft echt bestaan. Of ik ooit begrijpen zal waarom hij door bleef vechten ondanks verlies en strijd, weet ik niet, we kunnen het hem helaas niet meer vragen. Hij heeft gestreden met het risico te sterven op vreemde grond en heeft ons daarmee de vrijheid gebracht." Sten vervolgt: "Het is een mooi verhaal met passende muziek. Ik denk dat het een interessante invalshoek is. Het heeft mij in elk geval aan het denken gezet over de tijd van toen, maar ook over de tijd van nu."
Kaarten zijn gratis, reserveren kan via de website.


eendrachtaalten.nl