Raimond Smit vindt dat de dikke acht voor Aalten een negen moet worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Raimond Smit vindt dat de dikke acht voor Aalten een negen moet worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Raimond Smit: 'Het is goed toeven in Aalten'

CDA verbindt de samenleving met de gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Voor veel mensen was het een verrassing dat Raimond Smit de lijsttrekker werd van het CDA, maar vier jaar geleden stond hij ook al op de kandidatenlijst. Vier jaar lang was hij al de eerste opvolger en draaide hij mee in de ronde tafelgesprekken. Hij vindt daarom dat hij goed voorbereid is op het werk als gemeenteraadslid en misschien wel meer. Smit vindt dat hij de aanvoerder is van een mooie lijst, waarin de hele gemeenschap uit de gemeente is vertegenwoordigd. "Wij zijn herkenbaar in de samenleving en zijn een goed voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing. Bij de eerste acht kandidaten van onze lijst staan drie nieuwelingen."

Door bestuurswerk in aanraking met de politiek
Om te laten zien dat het CDA overal wortels heeft in de gemeente zijn de afgelopen dagen in elke kern en buurtschap folders verspreid, waarop te zien is dat in elk deel van Aalten bewoners actief zijn voor de partij. Smit vindt het belangrijk dat zijn partij overal contacten heeft met mensen en verenigingen. Zelf is hij in aanraking gekomen met het CDA door zijn bestuurswerk voor de voetbalclub AD '69. Hij is al lang betrokken bij de voetbalsport en was scheidsrechter in het betaald voetbal. Hij floot er 47 wedstrijden, waarbij 118 keer de gele en twaalf keer de rode kaart trok. In het amateurvoetbal fluit hij nog steeds af en toe. Vanaf 2006 zit hij in het bestuur van AD '69. Sinds 2013 is hij bestuursvoorzitter. Hij zag hoe kwetsbaar de sportverenigingen zijn en vond meer samenwerking daarom belangrijk. Zodoende raakte hij betrokken bij de plannen, die geleid hebben tot het sportpark Zuid, waar naast de voetbalclub allerlei andere sportverenigingen hun plek zullen krijgen.

Al vier jaar volwaardig fractielid
Door het werk voor het Sportpark Zuid kwam hij ook steeds vaker in contact met de politiek, Daardoor raakte hij enthousiast voor het gemeenteraadswerk. "Ik heb altijd al wel op het CDA gestemd, maar de partij is pas echt in beeld gekomen door de sport." In 2013 werd hij lid en was hij nummer negen op de lijst. "Ik ben vier jaar fractievolger geweest en heb volop meegedaan. Ik ben bij bijna alle vergaderingen aanwezig geweest en heb me volwaardig fractielid gevoeld." Door zijn ervaringen in het verenigingsleven, maar ook in zijn werk, vond hij dat hij voldoende competenties had om meer te betekenen voor het CDA. In zijn dagelijks leven is hij nu wijkagent in de gemeente Westervoort. Daarvoor heeft hij al leidinggevende functies bij de politie gehad en heeft hij ook in de ondernemingsraad gezeten. Daarom durfde hij wel zijn ambitie kenbaar te maken om lijsttrekker te worden.

Een betrouwbare partij
"Ik heb me altijd gedreven gevoeld om wat te doen voor de samenleving", zegt Smit. Of hij ook ambitie heeft om wethouder te worden wil hij nog niet zeggen. "We hebben nu goede wethouder, die prima hun werk hebben gedaan. Eerst maar eens kijken hoe de uitslag van de verkiezingen is en hoe de onderhandelingen verlopen." Daarna komt vanzelf de juiste persoon op de juiste plaats. In de uitslag van de verkiezingen heeft hij vertrouwen. Smit vindt handhaving van de huidige zeven zetels reƫel en "al heel goed", maar dankzij de goede campagne van de afgelopen weken zouden het er ook zomaar acht kunnen worden. Hij denkt niet dat de wethoudersaffaire het aanzien van zijn partij heeft geschaad. "Soms worden er fouten gemaakt en wordt er onzorgvuldig gehandeld. Maar het is gemakkelijk roepen dat het CDA niet integer zou zijn. Dat is onzin." Hij vindt dat andere partijen de wethoudersaffaire aandikken. "Bij de burgers speelt het niet meer. We zijn een betrouwbare partij . We hebben ook aandacht voor integriteit. Wat we kunnen doen, doen we. We hebben zorgvuldig naar onze kandidaten gekeken."

Meer samen doen
Het verkiezingsprogramma van het CDA is in nauw overleg met de bewoners tot stand gekomen. "We hebben zes thema's met telkens tien mensen besproken. Die zijn gericht uitgenodigd. Het was een heel divers gezelschap. Het waren niet alleen mensen met een CDA-achtergrond", vertelt Smit. Een hoofdthema van het programma is wat Smit de verbinding noemt. Zelf heeft hij het ervaren bij het werken aan Sportpark Zuid. Ook andere verenigingen, maar ook ondernemers liepen er tegen aan dat ze veel op eigen houtje moesten doen. Maar het kan ook samen en met hulp van de gemeente. Daarom wil het CDA dat er meer verbinding komt tussen de gemeente en de samenleving.

Een dikke acht
Een ander belangrijk thema is het verminderen van de bureaucratie. "Alles moet genmakkelijker worden", zegt Smit. "Nu is het te veel dicht getimmerd." Daar horen ook minder regels bij. "Initiatieven moeten niet stranden door te starre regels. Je moet initiatiefnemers niet het plezier ontnemen. Wij willen dat ze enthousiast benaderd worden." Dat gebeurt natuurlijk al wel, maar het enthousiasme wordt groter als de politiek het steunt. Daarom is Smit ook blij met het Naoberfonds, waarmee je hele leuke plannen kunt steunen. Smit vindt dat je goed kunt toeven in Aalten. "Er is veel gerealiseerd. Zeggen dat het niet goed gaat hier, gaat mij veel te ver. Ik geef onszelf een dikke acht. Maar dat moet wel een negen worden."