D66: Gaat Aalten ook voor een raadsbreed programma?

AALTEN - Op dinsdag 6 maart vond een belangrijk overleg plaats met de lijsttrekkers van alle partijen dat wel eens een keerpunt kan zijn in de Aaltense politiek. Er werden afspraken gemaakt over de werkwijze en samenwerking na de verkiezingen, met als opvallend punt het idee om in plaats van een standaard-coalitieakkoord met alle partijen in de nieuwe raad gezamenlijk een programma op te stellen. Vijf van de zeven partijen zijn voor, de twee grootste nemen het voorstel nog in beraad. Op 19 maart staat een vervolgoverleg gepland, waarin duidelijk wordt of het raadsprogramma ook op hun steun kan rekenen.

In januari hebben alle partijen al deelgenomen aan een bijeenkomst met als thema 'weg met het coalitieakkoord', die werd geïnitieerd door PP, PvdA en HMV. Twee D66-raadsleden uit Zwijndrecht en Cranendonck hebben hun ervaringen gedeeld over hoe een raad uit oude verhoudingen kan stappen.

Jeroen Hollema was als kandidaatsraadslid vanuit D66 aanwezig en is enthousiast: "Je zag dat de partijen open stonden voor deze nieuwe manier van werken, waar ruimte is voor ideeën en initiatieven van alle partijen. Bovendien wordt de raad als collectief nu opdrachtgever van het college, wat de betrokkenheid bij de uitvoering zal vergroten."

De ervaringsdeskundigen hielden de Aaltense partijen voor hoe in de praktijk gewerkt kan worden zonder een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Volgens Jeroen zou de raad na de verkiezingen gezamenlijk moeten opschrijven wat er in de komende jaren aangepakt moet worden, zonder dat al vastligt hoe dit exact gaat gebeuren. Pas op een later moment wordt dan in de raad over concrete voorstellen gedebatteerd.
De les uit Zwijndrecht en Cranendonck is dat partijpolitiek een kleinere rol zou moeten spelen en dat het belang van de burger voorop moet staan. Daarbij moet elkaar ook succes gegund worden. "Een compliment dus aan de initiatiefnemers van deze bijeenkomst, goed om bestuurlijke vernieuwing in de gemeente Aalten op de agenda te zetten", aldus Jeroen.
Alexander van der Graaff, lijsttrekker voor D66, was aanwezig bij het overleg op 6 maart en moedigt de twee aarzelende partijen aan: "Ik begrijp dat het een stap is, maar laten we samen op 19 maart de knoop durven doorhakken en voor een raadsbreed gedragen programma gaan. Dat is constructief, geeft ruimte voor een open debat en zorgt voor meer onderling vertrouwen in de raad. Zo maken we als nieuwe raad samen écht een frisse start in het belang van onze mooie gemeente!"


Lezing: Hollandse Meesters uit de Hermitage

AALTEN - Op dinsdag 20 maart verzorgt kunsthistoricus Maria Driessen een lezing over de schilderijen van Hollandse meesters die op dit moment te zien zijn in de Hermitage Amsterdam: oogappels van de tsaren.

In de Hermitage van Amsterdam zijn tot en met 27 mei 2018 tientallen schilderijen te zien van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters die afkomstig zijn uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst. Eind zeventiende eeuw kwam tsaar Peter de Grote voor het eerst in Nederland. De schilderkunst van die tijd overtuigde hem zo zeer dat hij besloot die te gaan verzamelen. De grootste verzamelaar van Rusland was echter Catharina de Grote. Met een bijna ongelimiteerd budget kocht zij alles wat zij wilde.
Op dinsdag 20 maart kan iedereen een lezing van kunsthistorica Maria Driessen in de Bibliotheek Aalten bijwonen over dit onderwerp. Veel aandacht voor de tentoongestelde werken en de motieven van de verzamelaars. Kosten voor de lezing bedragen 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.


Mama Café met als thema 'Muziek op Schoot'

AALTEN - Op woensdag 21 maart geeft Miriam van Dixhoorn (Muzieklespraktijk Toermalijn, Winterswijk), een workshop 'Muziek met dreumesen en peuters' tijdens het Mama Café in de Bibliotheek Aalten.

Muziek brengt plezier en ontspanning , troost en rust. Dit geldt net zo goed voor volwassenen als voor kinderen, voor baby's en zelfs voor het ongeboren kind! Wetenschappelijk is aangetoond dat een kind dat veel met muziek in aanraking komt op vele gebieden extra gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling. Denk daarbij aan sociale-, emotionele-, motorische- en taalvaardigheden. De meest simpele manier om je kind met muziek te omringen is door als ouder of verzorger veel te zingen. Dat is niet moeilijk, kost geen tijd en je hoeft er niet voor naar een conservatorium! Gewoon kinderliedjes, zelfbedachte aankleedliedjes, tandenpoetsliedjes, troostliedjes en slaapliedjes maken een kind rustig en geven het een veilig gevoel. Bovendien versterkt de muzikale communicatie de band die je met een kind hebt.

Miriam van Dixhoorn is op woensdag 21 maart in de Bibliotheek Aalten van 10.00 tot 11.30 uur om ouders met baby's en peuters een gezellige muzikale ochtend te laten beleven. Zij neemt veel kinderinstrumentjes en andere eenvoudige attributen mee. Zelf begeleidt zij de workshop op haar viool. Deelname is gratis.