Henk Helmantel - Stilleven met kaas en eieren. Foto: PR
Henk Helmantel - Stilleven met kaas en eieren. Foto: PR Foto:

Kunstlezing over het realisme in de schilderkunst

BREDEVOORT - Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt context en houvast bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

De lezing is in de Koppelkerk op vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. De entree kost 10 euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216 005.


Uitdagende activiteit voor jonge mantelzorgers

REGIO - VIT-hulp bij mantelzorg organiseert al jaren activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18. Vanaf dit jaar zijn er ook activiteiten voor jonge mantelzorgers van 19 tot en met 24 jaar. De eerste is op zaterdagavond 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij Entertainment center, Tinbergenstraat 3 in Winterswijk.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Iedereen die zorgt voor of zorgen heeft om een familielid met een handicap, verslaving, chronische ziekte of psychische aandoening, is (jonge) mantelzorger. Soms is het fijn om even een aantal uren zonder zorg te zijn. Op zaterdag 31 maart kunnen jonge mantelzorgers in het Entertainment center in Winterswijk deelnemen aan de nieuwe sensatie Prison Island. Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en Escape Room.

Er zijn twintig verschillende cellen en elke cel heeft zijn eigen opdrachten. Elke jonge mantelzorger in de leeftijdsgroep van 19 tot en met 24 jaar is welkom en kan meedoen, na opgave, voor maandag 26 maart. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelding: VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.


Lezing 'Vaste planten en hun natuurlijke leefomgeving'

REGIO - Groei en Bloei, afdeling Aalten en omgeving presenteert op donderdag 22 maart een lezing door Arjan Schepers. Hij is eigenaar van een vaste plantenkwekerij met een bijzonder assortiment. Hij kweekt alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. In deze lezing stelt hij zichzelf en zijn kwekerij voor en legt hij uit welke planten hij kweekt en welke niet, en waarom.

Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Een plant groeit en bloeit immers het best op een plek die zoveel mogelijk lijkt op haar natuurlijke standplaats en toch maken we allemaal dezelfde fout: we kopen een plant omdat ze zo mooi bloeit en thuis gaan we er een plekje voor zoeken. Eigenlijk zou het andersom moeten: zoek de plant uit bij de plek die je hebt, de kans op succes is dan veel groter. Tijdens deze lezing zal hij uitleggen hoe ze op de kwekerij planten indelen op basis van hun natuurlijke standplaats en hoe dat helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting.
Natuurlijk laat hij ook veel foto's zien van interessante en nieuwe vaste planten en zal hij wat planten meenemen voor verkoop.
Duur van de lezing is twee maal 45 minuten met een pauze. Plaats van handeling is De Radstake, Twenteroute 8 op De Heelweg, aan vang 19,30 uur.. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.