Joop Wikkerink voor zijn huis in Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Joop Wikkerink voor zijn huis in Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad beter wordt geïnformeerd

Nog steeds gedreven om zich in te zetten voor kwetsbare mensen

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Joop Wikkerink zit binnenkort 36 jaar in de gemeenteraad, maar hij is nog niet van plan om te stoppen. Opnieuw is hij lijsttrekker van de Progressieve Partij (PP). Waarom hij doorgaat? "Omdat ik niet anders kan." Hij kent de geluiden wel over de oude man die zo nodig verder wil en over het gebrek aan vernieuwing. "Naar leeftijd kijken is onzin en ik ben de grootste vernieuwer in de raad." Hij vindt dat er ook mensen met kennis van het politieke verleden nodig zijn. "Bovendien heb ik een grote persoonlijke gedrevenheid om iets te doen voor mensen aan de onderkant. Ik wil voor ze opkomen."

Gemeenteraad met 10-0 achter
Dat Wikkerink wil opkomen voor de mensen die het moeilijker hebben in de samenleving, komt ook door het werk dat hij de laatste 40 jaar heeft gedaan. Vanaf 2007 is hij ambtenaar in de gemeente Hengelo. Daarvoor werkte hij bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ), die hij mee heeft helpen oprichten. Ook was hij bedrijfsadviseur bij diverse gemeenten en stichtingen, waar hij starters hielp. Bij alle werkzaamheden kwam hij in aanraking met mensen die steun kunnen gebruiken. In Hengelo heeft hij zich veel bezig gehouden met de participatiewet. Daarvoor bleef hij niet alleen in het gemeentehuis. "De helft van het werk doe ik niet achter het bureau. Ik ga naar buiten, de samenleving in. Ik heb contacten met Den Haag, met bedrijven en andere gemeenten. Ik weet hoe de ambtelijke wereld werkt." Door die achtergrond en doordat hij in sommige onderwerpen zo goed is ingevoerd, frustreert het hem hoe in de gemeente Aalten vragen van raadsleden worden beantwoord. "De gemeenteraad staat daardoor op een achterstand van 10-0. De raad moet goede informatie krijgen, geen antwoorden die afhoudend zijn. In Aalten zijn ze meesters in het niet beantwoorden van de vragen. Als ambtenaar in Hengelo geef ik wel uitvoerige antwoorden."

Met goede informatie beter sturen
Een steeds groter deel van de begroting gaat naar de sociale sector. "Dat is een soort zwarte box voor de raad en ook voor de wethouder." En toch blijft Wikkerink er voor pleiten om een beter inzicht in al die uitgaven te krijgen. "Het betreft relatief gezien niet heel veel mensen. Maar het gaat wel om een kwetsbare groep, voor wie ingewikkelde regels gelden. Daar zouden we veel meer vrijheid in moeten hebben." Hij vindt het jammer dat de discussie over het sociaal domein teveel wordt beïnvloed door het geld. De mensen die het nodig hebben moeten centraal staan." Met de juiste informatie over de uitgaven kun je veel beter sturen als raadslid. Die ontbreekt net als voor andere beleidsterreinen. Wikkerink noemt afval en duurzaamheid. "Van afvalpreventie heeft de wethouder geen kaas gegeten." Om meer aan duurzaamheid te doen wil hij graag een energiemix samenstellen zoals in Winterswijk gedaan is met daarin opgesomd wat er in de gemeente moet gebeuren om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Maatwerk, geen matswerk
Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad meer te vertellen heeft. Daarom wil hij graag dat er een raadsprogramma komt. Daarin moeten alle gemeenteraadsfracties zich in kunnen herkennen. Dat is anders dan een coalitieakkoord, waarover de partijen die niet mee hebben gedaan aan de onderhandelingen aan het eind ook nog kort iets mogen zeggen. "Met een raadsprogramma ben je transparanter en opener. Het gaat ook om de bestuurlijke cultuur en mentaliteit. Er moet geen vriendjespolitiek zijn. Maatwerk is goed, matswerk is fout. Daarom zou het ook goed zijn om bij elk besluit te laten zien met wie er allemaal over een onderwerp is gesproken." Wikkerink vindt dat name het CDA de schijn tegen heeft als het om het maatwerk gaat. Ook de wethoudersaffaire in de afgelopen raadsperiode heeft het aanzien van de politiek geschaad. "Hoor jij ook bij dat zooitje" werd soms tegen hem gezegd. "Daarom heeft het CDA de dure plicht om het vertrouwen terug te winnen. Als het om matswerk gaat, hebben de mensen dat haarscherp in de gaten."

Een gemeenteraadsman
Als er goede afspraken zijn te maken wil Wikkerink overigens wel met het CDA een coalitie vormen. De Progressieve Partij wil echter alleen een wethouder leveren als er ook iets te regeren valt. "Wij zullen niet zomaar aanschuiven en naar de poppen van het CDA dansen. Voorwaarde is in ieder geval dat er zeker een raadsprogramma komt." Eventueel wil Wikkerink dan wethouder worden. "Maar ik voel me bijzonder senang in de raad en blijf daar graag trekken en sleuren aan allerlei onderwerpen. Ik ben wel heel erg een gemeenteraadsman." Dat belangrijke werk hoopt hij wederom uit te voeren met een fractie van drie personen. Vier jaar geleden had de PP zelfs bijna vier zetels, zodat die hoop er ook blijft. De Progressieve Partij is immers een echte lokale partij. Wie denkt dat Joop Wikkerink alle tijd bezig is met werk en politiek vergist zich. Hij is vrijwilliger bij de Koppelkerk, is een echte nieuwsjunk die veel kranten en bladen leest en houdt van kunst, waarvoor hij veel naar musea gaat. En elke zondagmiddag maakt hij een fietstochtje met zijn schoonmoeder.