Muzikanten repeteren voor het Bevrijdingsconcert. Foto: PR
Muzikanten repeteren voor het Bevrijdingsconcert. Foto: PR

Bevrijdingsconcert: Tussen vrees en vrijheid

De Eendracht voert concert uit op 5 en 6 mei

AALTEN – Quis separabit, tussen vrees en vrijheid, was het motto van de Irish Guards en is de titel van het bevrijdingsconcert van de christelijke muziekvereniging De Eendracht. Het concert wordt uitgevoerd op zaterdag 5 en zondag 6 mei vanaf 20.30 uur in de Zuiderkerk. De uitvoering is gebaseerd op het dagboek van de Ierse soldaat Bill Eager, hij was één van de bevrijders van Aalten. Deze bijzondere uitvoering staat onder leiding van dirigent Egbert van Groningen.

Door Karin Stronks

Ook dit jaar brengt de christelijke muziekvereniging De Eendracht samen met solisten, een koor, een verteller en een gelegenheidscombo een grote productie ten gehore. "Het dagboek van de Ierse soldaat Bill Eager is de inspiratiebron van dit unieke concert. De muziekcommissie heeft passende songs en muziekstukken gekozen die het karakter van het verhaal van Eager goed weergeven. De Zuiderkerk zal enigszins worden verduisterd om een passende sfeer te creëren. Om zo veel mogelijk mensen gelegenheid te geven om deze bijzondere uitvoering bij te wonen wordt het op twee avonden gespeeld", aldus dirigent Egbert van Groningen.

De Ierse soldaat Bill Eager overnachtte bij de familie Veldhuis aan de Kemenaweg, liet een intens blij bevrijd Aalten achter en trok verder met zijn regiment het gevaar tegemoet. "Dit bijzondere verhaal heeft ons geïnspireerd voor een concert. Omdat het zo veelomvattend is hebben we de samenwerking gezocht met het Nationaal Onderduikmuseum, er wordt een expositie ingericht met authentiek oorlogsmateriaal. Daarnaast mogen we rekenen op de medewerking van popkoor DAzzLE, onder leiding van Claudette Doup, verteller Sten Geerdink, solisten Peter Baten en Sifra Geessink en een speciaal gelegenheidscombo", legt Karin Kraaijenbrink van De Eendracht, uit.

Dagboek Bill Eager inspiratiebron concert

Een aantal muziekstukken moest door Van Groningen worden gearrangeerd voor het orkest. Egbert van Groningen geeft aan: "Er zitten veel nieuwe, ook best moeilijke stukken bij, we zijn inmiddels druk met het instuderen. De muzikanten repeteren ook thuis. Het concert is zeer divers, we brengen ook musicalstukken ten gehore, popsongs en ballads. Vanwege het bijzondere onderwerp krijgt de uitvoering een 'lading' mee, de bevrijding betekende voor Aalten een grote blijdschap, maar Bill Eager trok net als duizenden soldaten verder het gevaar tegemoet. Er wachtte hem een onbekend lot… Die sfeer willen we uitdragen met het bevrijdingsconcert."
Tijdens zijn verblijf bij de familie Veldhuis schreef Bill Eager een bericht in het poëziealbum van de destijds negenjarige Jannie Veldhuis. Het bericht maakte Jannie op latere leeftijd nieuwsgierig en zij zocht contact met Bill. Er ontstond een vriendschap tussen Jannie en Bill. Bill is overleden in 2008. Karin Kraaijenbrink: "Voor dit concert hebben we contact gezocht met een van de zonen van Bill, Brian Eager, die nu in Bosnië woont. Hij vindt het fantastisch dat we dit gaan doen, we hebben hem uitgenodigd om het concert bij te wonen. Of hij komt is nog niet zeker, zijn vrouw is op dit moment niet in goede gezondheid. We hebben de contactgegevens van de familie Veldhuis aan Brian gegeven zodat zij in contact kunnen komen met elkaar."

De Eendracht heeft een brief naar de Irish Guards gestuurd met de vraag of zij (familie van) het regiment over het concert kunnen inlichten. "We hebben nog geen reactie mogen ontvangen", aldus Karin. Ze vervolgt: "We hebben een speciale uitnodiging naar de veteranen in Aalten gestuurd. Zij kunnen zich aanmelden via veteranen@eendrachtaalten.nl Zij hoeven geen ticket te reserveren, maar komen op een speciale lijst zodat we hen bij de entree speciaal kunnen ontvangen. Los van de uitnodiging willen we alle veteranen vooral oproepen om zich via dat mailadres bij ons aan te melden."
De entree is gratis, reserveren van een ticket wordt aangeraden, dat kan via de website.


www.eendrachtaalten.nl/ticktets