Johan Pennings tijdens een verkiezingsdebat. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Johan Pennings tijdens een verkiezingsdebat. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Johan Pennings: 'Grotere verantwoordelijkheid gevoeld als coalitiepartij'

Voor warme sociale hand bij CU terecht

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Johan Pennings is alweer ruim tien jaar het gezicht van de ChristenUnie (CU) in Aalten en opnieuw lijsttrekker. Jarenlang deed hij het raadswerk alleen, maar in 2014 kreeg hij gezelschap van Hanny Noorman. Door de extra zetel werd de CU ook een partij die onderdeel van een coalitie kon worden. Het leidde er toe dat er een wethouder geleverd mocht worden. Pennings hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw twee zetels te krijgen, al mogen het er ook drie worden. De CU is opnieuw bereid onderdeel van een college van burgemeester en wethouders te worden.

Geen ambitie om zelf wethouder te worden
De ChristenUnie had geen probleem om voldoende kandidaten te vinden. Pennings had zelf niet per se hoeven door te gaan. "Je moet dienstbaar zijn aan de samenleving. Ik ben niet iemand die zijn plek opeist. Zo zit ik niet in elkaar. Andere mensen moet je ook een kans geven." Het raadswerk boeit hem echter nog voldoende om door te gaan. Wethouder wil hij niet worden. "De jas van wethouder past minder goed bij mij. Ik ken mezelf. Voor mijn bedrijf is het ook niet handig. Bovendien ben ik graag boer." Johan Pennings heeft samen met zijn broer een maatschap met twee boerderijen. Een van de locaties wordt omgevormd in een biologische varkenshouderij. Op de andere locatie worden melkkoeien, jong vee en varkens op gangbare wijze gehouden. Voor al het werk is ongeveer anderhalve formatieplaats nodig en daarom is er voor Pennings voldoende tijd om aan de politiek te besteden.

Zonder geloof geen motivatie en doel
In politiek is hij altijd geïnteresseerd geweest. Eerst was hij vooral op de achtergrond betrokken. Samen met Maurits Vermeulen richtte hij de afdeling van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) in Aalten op. Twaalf jaar lang was hij afdelingsvoorzitter. De RPF fuseerde in 2001 met het Gereformeerd Politiek Verbond tot ChristenUnie en sindsdien is er ook een CU in Aalten. Vermeulen was daarvoor het eerste raadslid. In 2006 volgde Pennings hem op. De christelijke achtergrond is voor Pennings belangrijk. Hij had dan misschien ook actief kunnen worden in die andere christelijke partij.

'De bijbel moet niet letterlijk worden genomen'

"Als belijdend christen ligt dat echter niet voor de hand. Het CDA is een algemene middenpartij." Het geloof is heel belangrijk voor hem. "Anders heb ik geen motivatie, geen doel." De grondprincipes van de CU zijn door het geloof geïnspireerd. Pennings noemt de duurzame samenleving, het rentmeesterschap en de sociale samenleving als belangrijkste uitgangspunten. De bijbel moet niet letterlijk worden genomen. "Maar we hadden een heel andere samenleving als we een deel van de bijbel beter zouden volgen."

'Echt tevreden over de afgelopen vier jaar'
De ChristenUnie denkt ook anders over allerlei ethische kwesties, al spelen die geen grote rol in de lokale politiek. In de afgelopen raadsperiode was er wel de kwestie van de zondagsrust. Opeens was er een meerderheid in de raad om op elke zondag winkelen toe te staan. Pennings heeft dat als een dolkstoot in de rug ervaren. "Daar hadden we in de coalitie andere afspraken over gemaakt. Gemeentebelangen hield zich wel aan de afspraak, maar het CDA had geen ruggengraat en was opportunistisch." De CU had toen uit de coalitie kunnen stappen, maar "de koopzondagen waren er anders ook gekomen." Het werd daarom even slikken en "goed blijven inzetten op de uitvoering van de participatiewet". Pennings vond deelname aan de coalitie zinvol. "Ik heb wel een grotere verantwoordelijkheid gevoeld. We zaten nu dichter bij de politieke besluitvorming en kregen ook gemakkelijker informatie via de wethouder. Vanuit de oppositie is het gemakkelijker roepen." Hij vindt dat mede dankzij de CU het sociale beleid de laatste vier jaar goed uit de verf is gekomen. "Ik ben echt tevreden over de afgelopen jaren. De participatiewet staat stevig in de steigers, maar we zijn er nog niet. Ten aanzien van de jeugdwet is nog echt wel wat te doen." Daarnaast is er nog niet voldoende werk gevonden voor de mensen, die onder de participatiewet vallen.

Pas na verkiezing uitspraken over gewenste coalitie
Hoewel de ChristenUnie graag onderdeel wil zijn van een nieuwe coalitie, wil Pennings nog geen uitspraken doen over de gewenste samenstelling. "Dat doen we pas na de verkiezingen. Wat ons betreft zijn de coalitieonderhandelingen in principe openbaar, al moet je je voor bepaalde zaken wel even in beslotenheid terugtrekken." Inmiddels heeft Aalten ook nog een ChristenUnie-burgemeester gekregen. "Dat is voor iedereen leuk." Pennings had het niet verwacht. In de profielschets werd geen politieke kleur aangegeven. Van alle sollicitanten waren er wel vijf lid van de CU. "Vanuit die optiek was het zeker niet meer uitgesloten. Bij zijn werk zul je niets van de CU merken. Maar ik ben er wel blij mee." Pennings verbaasde zich over de uitspraak van Rudi ter Maat, die nadat hij had bekend gemaakt dat de PvdA niet meer deelneemt aan de verkiezingen, zijn kiezers opriep om op de Progressieve partij te stemmen. "Als die kiezers een warme sociale hand zoeken kunnen ze ook uitstekend terecht bij de ChristenUnie."