'In Amsterdam is altijd wat te doen'

In 2009 behaalt Manon (26, opgegroeid in Lichtenvoorde) haar VWO-diploma aan het Marianum in Groenlo. Een moment om uit te kijken naar het wonen en studeren in de stad. "Mijn broer studeerde al in Amsterdam en ik was dus al een paar keer in Amsterdam geweest. Als ik dan hier door de stad liep, sprak me deze stad heel erg aan." De keuze voor Amsterdam is gemaakt, het oog valt op de studie communicatiewetenschappen en broer en zus zijn voortaan beiden in de hoofdstad te vinden.

Levendigheid en bereikbaarheid
Bijna 10 jaar later woont Manon nog steeds met heel veel plezier in Amsterdam. De studie is afgerond en ze werkt tegenwoordig bij Van Lanschot als marketeer. Niet alleen Manon woont nog in Amsterdam, ook haar broer Nick (28) is er nog steeds woonachtig. Hij is inmiddels werkzaam voor G-star. Beiden noemen de levendigheid van de stad, het aanbod in uitgaan en de mogelijkheden op cultureel gebied als een groot voordeel. Manon: "In Amsterdam is altijd wat te doen. Dat is leuk, maar doordat er zoveel te doen is, ben je soms bang dat je dingen mist. En je wil niets missen."
De voorzieningen op cultureel gebied zijn er ook in de Achterhoek. Toch is de bereikbaarheid van deze voorzieningen er naar Manon's idee minder. "De afstand in kilometer is niet groot, maar het reizen duurt lang. Na elf uur 's avonds is het veelal onmogelijk om nog met het openbaar vervoer of een taxi ergens in de Achterhoek te komen. Hier in Amsterdam is op elke hoek van de straat de mogelijkheid tot openbaar vervoer."

'Internationale bedrijven in de Achterhoek? Was ik niet van op de hoogte'

Mogelijkheden in Achterhoekse bedrijfsleven
De vele mogelijkheden op het gebied van werk die de Achterhoek te bieden heeft, zijn slecht bekend bij mensen van zowel binnen als buiten de Achterhoek. Manon: "Ik hoor hier vanavond over zoveel grote internationale bedrijven in de Achterhoek, ik was daar totaal niet van op de hoogte toen ik vertrok uit Lichtenvoorde." Om voormalige Achterhoekers over te halen om in de Achterhoek te wonen en werken, denkt Manon dat er vooral aandacht moet komen voor het kenbaar maken van de werkgelegenheid.
Ook ziet ze mogelijkheden voor het aantrekken van werknemers buiten de regio. "Als het voor werknemers mogelijk is om ook deels op afstand te werken, zal de stap waarschijnlijk kleiner zijn om voor de bedrijven in de Achterhoek te gaan werken." Nick denkt dat jonge werknemers actief moeten worden benaderd en aangesproken op de mogelijkheden voor een baan in de Achterhoek. "Als je mensen voor een keuze stelt, moeten ze er over nadenken. Ze zullen een serieuze afweging moeten maken of ze terug willen."
Van een terugkeer naar de Achterhoek is op dit moment nog geen sprake. De stad is leuk en jong, maar de Achterhoek blijft geliefd. Nick denkt dat veel vertrokken Achterhoekers bij verandering in de gezinssamenstelling zullen overwegen om terug te komen naar de regio. Hierbij spelen de rust en de ruimte waar de streek om bekend staat en het goedkoper wonen een belangrijke rol.

Wat je ziet, is wat je krijgt
Naast de rust in de Achterhoek als streek, wordt ook de rust in de Achterhoeker zelf gewaardeerd. Manon: "Achterhoekers kunnen goed relativeren en je jaagt ze niet snel op de kast." Daarnaast is er een nuchterheid die soms gemist wordt door de vertrokken jongeren. "Achterhoekers hebben geen fratsen. Wat je ziet is wat je krijgt."
Als de Achterhoek en haar inwoners iets van de Randstad mag leren, dan is het in de ogen van deze twee young professionals om trots uit te stralen. Manon: "Achterhoekers moeten hun trots op anderen overbrengen, dan pas zien anderen wat je als regio in petto hebt."