Achterhoekse ondernemers en young professionals uit de Randstad met elkaar in gesprek. Foto: Photography by Jorieke Philippi
Achterhoekse ondernemers en young professionals uit de Randstad met elkaar in gesprek. Foto: Photography by Jorieke Philippi

Een gesprek in Amsterdam: de toekomst van jonge werknemers in de Achterhoek

AMSTERDAM – Een gevuld café op dinsdagavond. Niet opvallend in Amsterdam, wel bijzonder zijn de gasten. Er is namelijk één ding wat hen allen bindt: de Achterhoek. Een bus van de Graafschap vol Achterhoekse CEO's is in Amsterdam om in gesprek te gaan met jonge ondernemers. Deze young professionals wonen in Amsterdam, maar hebben hun wortels in de Achterhoek. Waarom vertrokken zij? En, komen ze weer terug?

Door Cettela Slootmans

Deze ontmoeting is onderdeel van de ToekomstToer Achterhoek. Het doel van ToekomstToer Achterhoek is het vormen van toekomstideeën voor de streek op het gebied van wonen, mobiliteit en werk. Het is een initiatief van stuurgroep Achterhoek2020. Achterhoek2020 is een samenwerking tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden in de Achterhoek. In 2009 hebben zij plannen gemaakt om in 2020 concrete projecten te realiseren op het gebied van wonen, werken en bereikbaarheid in de regio.

Overheid, onderwijs en
ondernemen

Ook Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, wil in gesprek met de voormalige Achterhoekers die als jonge ondernemers nu in de Randstad te vinden zijn. In de bus op de heenreis vertelt hij over de rol van ondernemers en de overheid om de Achterhoek aantrekkelijk te maken voor jonge werkenden. "De ondernemers zorgen voor het werk, wij als overheid kunnen randvoorwaarden schetsen. Denk aan het mooie landschap en voorzieningen als theater en musea. Want de partner moet ook vermaakt worden."

'Volgende keer hebben we de ArenA vol!'

Eenmaal in Amsterdam wordt er gedineerd. De young professionals vertellen waarom ze ooit uit de Achterhoek zijn vertrokken en wat hen nu bindt in Amsterdam. Iedereen is vertrokken om een opleiding aan het HBO of de universiteit te volgen. Eenmaal daar wordt er een nieuw netwerk van kennissen en vrienden opgebouwd, worden er stages bij bedrijven buiten de Achterhoek gelopen en al snel is de eerste baan ook buiten de Achterhoek te vinden. Dit in combinatie met de voorzieningen in de stad, doet besluiten om in de stedelijke gebieden te blijven wonen.
De Achterhoekse ondernemers zijn benieuwd wat deze jongeren kan bewegen om weer in de Achterhoek te komen werken en wonen. Een betere bereikbaarheid en uitdagend werk worden veel genoemd. Voor dit laatste zal de Achterhoek zich minder bescheiden op moeten stellen. Er zijn namelijk vele internationale bedrijven in de regio te vinden die uitdagend werk en geschikte stages te bieden hebben.

De ArenA vol
De avond wordt afgesloten met een woord van de burgemeester van Winterswijk. Hij vertelt dat hij van de meeste jongeren hoort dat ze ooit willen terugkeren. Ook beaamt hij dat de regio zich moet laten zien en dat Achterhoekers trots mogen uitstralen. Daarnaast stelt hij voor om meerdere malen per jaar een borrel te organiseren met jonge ondernemers in de Randstad. "Voor de volgende keer vraag ik jullie om allemaal een andere ondernemer mee te nemen die de Achterhoek verlaten heeft, dan hebben we als we zo doorgaan een keer de ArenA vol!"
Op 19 maart vindt in Doetinchem de afsluiting van de Achterhoekse ToekomstToer plaats, waarbij ideeën voor de toekomstagenda van de Achterhoek worden gepresenteerd.

De Achterhoekse ondernemers togen met De Graapschapbus naar Amsterdam. Foto: Photography by Jorieke Philippi
Afbeelding