Team Nadieh Hinkamp, vlnr: Ria te Linde, Anke Hinkamp, Nadieh Hinkamp, Bennie en Anita Hinkamp Foto: Karin Stronks
Team Nadieh Hinkamp, vlnr: Ria te Linde, Anke Hinkamp, Nadieh Hinkamp, Bennie en Anita Hinkamp Foto: Karin Stronks

Team Nadieh loopt voor Lyme

AALTEN – Een team van veertien personen vertrekt op zaterdag 14 april naar Woudenberg om mee te doen met de tweede editie van 'Lopen voor Lyme'. Doel van deze missie is om zo veel mogelijk sponsoren te werven voor de 22-jarige Nadieh Hinkamp die al ruim tien jaar vecht tegen de ziekte van Lyme. "De ziektekostenverzekeraar vergoedt geen enkele behandeling omdat mijn ziekte niet erkend wordt. Daarom zet Team Nadieh zich in om sponsorgeld te verzamelen zodat we toch de medische zorg voor mij kunnen betalen. Ik ben supertrots op ze", aldus een blije en ontroerde Nadieh Hinkamp.

Door Karin Stronks

Nadieh is koortsig en zit onder een deken op de bank. Een deel van team Nadieh zit aan de hoge tafel. Het heftige verhaal van Nadieh, wat verteld wordt door haar ouders Bennie en Anita en Nadieh zelf, wordt regelmatig onderbroken door een emotionele, beladen stilte. Nadieh vertelt: "Het ergste was het onbegrip. Ik was zo ziek, had zo'n pijn, geheugenverlies, concentratieproblemen, moest veel rusten en slapen. Ik kon school amper volhouden, uitgaan en sporten ging niet, leuke dingen doen met vriendinnen lukte niet. Maar ja, aan de buitenkant zie je dat niet. Zelfs de medische wereld nam me niet serieus omdat er niets te zien was in mijn bloed. Ik werd erg depressief en er kwam een moment dat ik niet meer wilde leven..."

Diagnose
Via een achterneef, die ook de ziekte van Lyme heeft, kwam Nadieh bij dokter Schroeter terecht. Ze zegt: "Zij nam me serieus! Er werd bloed afgenomen en drie weken later kwam de diagnose, ik had inderdaad Lyme. Er volgden zware antibioticakuren waar ik ontzettend ziek van was maar het ging heel langzaam beter. Ik heb school afgemaakt en werk nu achttien uur per week, meer kan ik niet aan. Maar we zijn er nog lang niet, Lyme laat zich niet makkelijk overwinnen, maar we vechten door! Afgelopen zomer heb ik me heel goed gevoeld, helaas is het nu weer minder door een buikinfectie, ik blijf kwetsbaar, maar ik weet nu wat ik heb en er zijn behandelingen mogelijk maar het lastige is dat deze niet worden vergoed."

Nadieh Hinkamp: 'Ik ben zo trots op ze'

Lopen voor Lyme
Deze situatie bracht familie en vrienden van Nadieh ertoe om in actie te komen. Veertien mensen gaan 'Lopen voor Lyme' in Woudenberg om geld in te zamelen voor onderzoek en behandelingen van Nadieh. Bennie Hinkamp is teamcaptain. Hij glimlacht: "Deelnemers kunnen kiezen: wandelen of hardlopen. Ook de duur van de loop kun je zelf kiezen." Nicht Anke gaat twee uur hardlopen, Ria te Linde wandelt twee uur mee. Alle veertien teamleden proberen zo veel mogelijk sponsoren te vinden. Anita Hinkamp geeft aan: "Lopen voor Lyme is een nationale actie, er doen 120 teams mee. Elk team loopt voor één patiënt, de opbrengst van ons team gaat 100% naar de behandeling van Nadieh."
Team Nadieh heeft twee sponsoracties in gang gezet. "Elke maandagavond, vanaf 20.00 uur, wordt in De Heurnsen Tref een bingoavond gehouden, wij mogen de bingo op maandag 12 maart 'overnemen', de opbrengst gaat naar Team Nadieh. We hopen natuurlijk op veel deelnemers! Iedereen is welkom! Er zijn leuke prijzen te winnen, het wordt vast een leuke avond en Nadieh wordt ermee geholpen", legt Anke uit.
Ria te Linde vertelt: "De tweede sponsoractie is een wandeltocht vanaf de Ringkamp op De Haart, die wordt gehouden op zaterdag 25 maart. We hebben mooie wandelroutes uitgezet van vijf, twaalf en negentien kilometer, de kosten zijn 7,50 euro per persoon. Onderweg staan we klaar met een broodje met iets warms, bij De Ringkamp krijgen wandelaars koffie met iets lekkers erbij. Starten kan tussen 11.00 en 13.30 uur. Ook hierbij geldt weer, hoe meer deelnemers, hoe groter de opbrengst voor Nadieh!"

Sponsoren
Mensen die Nadieh willen steunen met een gift kunnen dat doen via de website www.lopenvoorlyme.nl 'Team Nadieh' selecteren, een loper binnen haar team kiezen en een bedrag naar keuze doneren. Teamcaptain Bennie: "We vinden dat Lyme veel meer aandacht moet krijgen, het is de snelst groeiende infectieziekte van Europa. Heel vaak worden er verkeerde diagnoses gesteld omdat vier weken na de besmetting er niets meer in het bloed te vinden is en de ziekte zijn verwoestende werk kan doen. Patiënten worden aan hun lot overgelaten terwijl de symptomen levensbedreigend kunnen zijn. Dat moet anders! Daarom vragen wij door deze actie aandacht voor Lyme!"


Laatste editie Rock of Ages

AALTEN - Na veertien edities zal op zaterdag 3 maart de vijftiende en tevens laatste editie van het Rock of Ages festival plaats vinden bij Oerkroeg Schiller te Aalten.

De organisatie nam zich voor er 'uit te gaan met een knal' en dat is gelukt. De avond zal geopend gaan worden door Seven Thirty, gevolgd door het Belgische Max Pie. Als headliner komt het internationaal bekende Pagan's Mind uit Noorwegen voor een exclusieve show naar Nederland, in Aalten dus! Tot slot zal Chiraw in het kader van hun reünie het festival afsluiten.
Om 20.00 uur gaan de deuren open en om 20.15 uur begint het festival. De voorverkoop is inmiddels gestart. Kaarten á 10 euro zijn verkrijgbaar via www.rockofages.nl, via de Facebook-pagina van het festival, bij Oerkroeg Schiller aan de bar of bij Schoenmakerij de Kaplaars te Aalten. 'Wees op tijd; de voorverkoop gaat hard, losse verkoop aan de deur is beperkt!'