Enkele leden en ouders van korfbalvereniging Aladna voor hun 'good old' kantine. Foto Karin Stronks
Enkele leden en ouders van korfbalvereniging Aladna voor hun 'good old' kantine. Foto Karin Stronks

Korfballers nemen weemoedig afscheid van kantine Aladna

AALTEN – Leden van korfbalvereniging Aladna nemen op zaterdag 3 maart met weemoed afscheid van hun kantine. Nog één keer doet de kantine dienst, er wordt een feestelijke slotdag gehouden voor iedereen die korfbalvereniging Aladna een warm hart toedraagt. "Het is geen luxe kantine, ook niet erg ruim, maar wel gezellig. Ons eigen 'hok' met een eigen identiteit. We weten dat we er iets moois voor terugkrijgen, maar het doet best een beetje pijn om afscheid te nemen", vertelt Dianne Heezen, bestuurslid van korfbalvereniging Aladna.

Door Karin Stronks

Rondom het afscheid van de Aladna kantine is een aantrekkelijk programma bedacht; ontvangst met koffie, bezoekers kunnen komen eten, meedoen met een dropping/spooktocht en/of naar de disco. Dianne: "We hebben ook teamgenoten van korfbalvereniging De Issel en Wiko uitgenodigd. Gasten kunnen aanschuiven wanneer ze maar willen, of gewoon de hele dag komen. Ook helpen met hand- en spandiensten stellen we op prijs! De kantine is niet groot, het wordt vast volle bak op 3 maart!"
De kantine ziet er goed onderhouden uit, het schilderwerk is goed bijgehouden, de kleedkamers zien er nog prima uit, het is schoon en netjes. "Vrijwilligers van Aladna hebben onze kantine altijd goed onderhouden. Maar toen Sportpark Zuid ter sprake kwam hebben we het grote onderhoud, zoals het vervangen van de vloer in de keuken, steeds uitgesteld. Achteraf maar goed ook", vindt André Salemijn.
Op 18 mei 1974 werd de korfbalvereniging opgericht. Na een tijdje wikken en wegen werd uiteindelijk de naam Aladna gekozen. Op het moment van oprichten waren er 27 leden, maar dit aantal groeide snel. Dianne: "Aladna begon met trainen op het AD-terrein, we mochten de kantine gebruiken. Ook de thee in de rust werd daar geschonken. Destijds heette de voetbalclub DVO (Door Vrienden Opgericht), er was één voetbalveld."
In 1985 kreeg Aladna een eigen 'hok' en trainings- en wedstrijdveld. Michiel Toebes van Aladna vertelt: "Het gebouwtje was een soort barak van keukencentrum De Graafschap, het heeft ook dienst gedaan voor Schaersvoorde als noodlokaal. Maar goed, we konden ons goed redden, realiseerden twee kleedkamers, een keukentje en de kantine met een bar."
Dianne vult aan: "Ruim dertig jaar hebben we gebruik gemaakt van deze kantine, vele feestjes gegeven, gebarbecued aan het eind van het buitenseizoen, veelvuldig de 'derde helft' beleefd. Het ziet er niet ontzettend luxe uit maar voor ons was het goed genoeg, gezellig, onze eigen stek met een eigen identiteit! Er zullen denk ik veel herinneringen worden opgehaald op het afscheidsfeest! We verwachten ereleden, donateurs, ouders van spelende leden, supporters en teamgenoten van korfbalclubs De Issel en Wiko."
Meteen na het afscheidsfeest van zaterdag 3 maart wordt een begin gemaakt met de aanleg van het nieuwe Sportpark Zuid. Trainer Hans Beumer legt uit: "Er wordt begonnen met het kappen van bomen, elders worden weer bomen gepoot. Onze kantine zal worden benut als schaftkeet. Eind mei wordt onze kantine echt gesloopt maar eerst moet het nieuwe onderkomen klaar zijn. Er komt een kunstgrasveld voor onze vereniging, dat kan opgesplitst worden in twee volwaardige wedstrijdvelden."
Dianne vult aan: "We komen dan letterlijk en figuurlijk uit ons 'beschutte' plekje, veel mensen weten niet eens dat er een korfbalvereniging in Aalten is! Wie weet krijgen we er leden bij, hopelijk kunnen we over een tijdje weer een jeugdteam vormen! Maar dat is toekomstmuziek, we gaan eerst het afscheidsfeest van onze 'good old' kantine vieren!"


'Ik heb het boek vijftien keer gelezen'

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Voor de leerling van CBS 't Möllenveld kwam deze overwinning als een volslagen verrassing. Het boek waaruit ze voorgelezen had is 'Buiten is het oorlog'. Eva vertelt lachend: "Ja, ik vind dit boek zelf zeker heel leuk, ik heb het vijftien keer gelezen.'' De vrienden van Eva hebben voor deze dag een spandoek gemaakt voor Eva. "Super lief van ze, dat was ook al een echte verrassing!'' Eva heeft enorm veel zin in de volgende ronde. Als ze groot is wil ze niks met haar voorleestalent doen. Vol overtuiging zegt ze: "Ik wil later als ik groot ben een eigen dansstudio beginnen."

Door Eva Schipper

Ria te Kolste is de hoofdorganisator van deze dag. Voor haar is dit al de dertiende keer dat ze de organisatie van het kampioenschap voor haar rekening neemt. Er zijn veel dingen te regelen, van het samenstellen van een jury tot het inkopen van lekkers. Ria is erg te spreken over deze dag. "Het was een gezellige dag met ongekend veel belangstelling van familie en vrienden.'' Alle lezers hebben volgens Ria enorm goed voorgelezen. "Alle acht leerlingen die niet doorgaan naar de volgende ronde, hebben allemaal een geweldige, welverdiende tweede plek gekregen.''
Dit jaar viel op dat de leerlingen voorlazen uit boeken met originele titels en schrijvers. Vaak zitten er schrijversnamen in de voorleeswedstrijd van bijvoorbeeld Jaques Vriens en Ronald Dahl. Nu kwamen deze namen helemaal niet naar voren. Het waren iets onbekendere titels en schrijvers, maar daarom zeker niet minder leuk. Ria heeft nog een boodschap voor alle deelnemers van de kwartfinale, maar ook voor alle andere kinderen in Aalten. "Iedereen moet blijven lezen. Lees 15 minuten per dag, dan leer je per jaar duizend nieuwe woorden."
Alle deelnemers kregen een presentje van de bibliotheek: een zak snoep, een certificaat en een boek. De titel van het boek is 'Ronja de roversdochter' van Astrid Lindgren. Dit boek is verkozen tot het kinderboek van 2018. Op 10 maart zal Eva Aalten vertegenwoordigen in de halve (provinciale) finale.
De nationale voorleeswedstrijd is een initiatief van de openbare bibliotheken samen met Stichting Lezen. Stichting Lezen staat voor het bevorderen van de Nederlandse taal en de Friese taal. Ook levert de stichting een bijdrage aan het stimuleren van de leescultuur en het leesklimaat.