Henk Rijks op zijn platenzolder waar hij ontspant. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Henk Rijks op zijn platenzolder waar hij ontspant. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Henk Rijks: wil door als wethouder, maar ook bereid om raadslid te worden

'Wat betekenen voor de gemeente'

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – Waar kun je een wethouder het beste interviewen? Op zijn sober ingerichte kamer op het gemeentehuis? Op een mooie plek ergens in de gemeente of bij hem thuis? Het gesprek met wethouder Henk Rijks vindt plaats in zijn huis op zolder, waar niet alleen een wasmachine staat maar ook het grootste deel van zijn verzameling van singletjes, langspeelplaten en cd's. Daar trekt hij zich zo nu en dan terug om te ontspannen. Hij luistert dan enkele uren naar muziek. Het is ook een goede plek om met de wethouder terug te blikken op de zestien jaar, die hij inmiddels in de gemeentepolitiek zit. Dat verblijf wil hij nog wel even verlengen.

Nog altijd met plezier aan het werk
Henk Rijks is intussen ruim elf jaar wethouder. Zijn tienjarig jubileum is onopgemerkt voorbij gegaan. Hij zelf vond het niet nodig om daar bij stil te staan. Op het wethouderschap is hij nog niet uitgekeken. "Ik doe het nog steeds met plezier." Voordat hij in november 2006 wethouder werd, was hij dertien jaar onderwijzer op de Wilhelminaschool in Doetinchem en elf jaar op de Koningin Julianaschool in Aalten. Daarna was hij nog kort hoofd van de Magnoliaschool. "In 1977 had ik mijn eerste baan op de Hoven in Aalten in de dagopvang. In al die jaren dat ik gewerkt heb ben ik maar twee dagen ziek geweest. Dat is een teken dat je het graag doet." Natuurlijk is het bestuurlijke wereldje heel anders dan dat van het onderwijs. "Ik heb best wel eens gedacht: hoe moet het nu verder? Maar dan was er de steun van thuis en waren er de goede mensen om me heen met wie ik de problemen kon delen."

Gemeentebelangen: brede partij
Rijks wil graag doorgaan als wethouder, maar hij zou het niet erg vinden om weer raadslid te worden. Of hij opnieuw wethouder kan worden is afhankelijk van de verkiezingsuitslag, de coalitieonderhandelingen en welke portefeuille Gemeentebelangen (GB) zal krijgen. Rijks is er van overtuigd dat GB een belangrijke rol zal kunnen blijven spelen. Van een partij die in 2005 bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen na het samenvoegen van de gemeentes Aalten en Dinxperlo vooral nog een Dinxperlose achterban is het een brede partij geworden met actieve leden uit alle delen van de gemeente. Rijks heeft de meeste affiniteit met onderwijs en sociale onderwerpen. Een wethouder van financiën of ruimtelijke ordening ziet hij zichzelf niet worden. Door zijn onderwijsachtergrond is hij ook in de politiek terecht gekomen. De neef van zijn vader Theo Rijks, die in GB actief was, benaderde hem om commentaar te geven op een notitie over armoedebeleid. Hij maakte toen tekstuele en inhoudelijke opmerkingen en lichtte die toe in een fractiebijeenkomst. Later kwam een telefoontje: "Kom met ons meedenken."

Wat lokaal kan, lokaal doen
In 1996 werd Henk Rijks commissielid. In 2002 werd hij de opvolger van Theo Rijks in de gemeenteraad van Dinxperlo. "Ik was al heel lang bezig met onderwijs, wielrennen en hardlopen. Toen de kinderen groter werden kwam er meer tijd. De politiek werd een uitdaging. Ik wilde wat betekenen voor de gemeente." De huisvesting van scholen en een overdekt zwembad hadden zijn aandacht. Toen hij in 2006 wethouder werd van de gemeente Aalten bleven de scholen zijn aandacht vragen. "Daarom wilden wij ook meedoen in een coalitie. Alle basisscholen in Dinxperlo hebben nu nieuwe huisvesting. In de rest van de gemeente zijn ook overal scholen opgeknapt." Gemeentebelangen groeide intussen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2005 had de partij nog twee zetels, dat werden er in 2010 en 2014 vier. Rijks is tevreden over de kandidatenlijst. "De kandidaten zijn goed verdeeld over Aalten, Bredevoort en Dinxperlo." Naast nieuwe mensen op de lijst blijven de mensen die "afhaken" betrokken. Termen als links en rechts of conservatief of progressief zijn niet van toepassing op GB. "Wij zijn een brede partij, die kijkt wat lokaal het beste is voor de inwoners. Wat lokaal kan, moeten we lokaal doen." De lijsttrekker is daarom blij dat de gemeente op het gebied van het sociaal domein meer taken heeft gekregen. "We hebben de kans gekregen om het dichterbij huis beter te regelen. Wie niet kan willen wij helpen. Wie het wel kan willen we de ruimte geven."

Platen verzamelen
Rijks is bekend om zijn grappen in vergaderingen. "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd", zegt hij. "Een kwinkslag, een mopje, het helpt om met een andere blik te kijken." Het kan de spanning ook wegnemen in een moeilijke vergadering. Hij had als onderwijzer gemerkt dat grapjes de kinderen helpen om ontspannen te zijn. Bovendien helpt het om beter met taal om te gaan. "De grappen schieten mij te binnen aan de hand van kernwoorden." Hij heeft het niet van een vreemde, want zijn vader kon ook goed grappen maken.

De grappen verzamelt hij niet, dat doet hij wel met langspeelplaten en cd's. "Toen ik twaalf of dertien was kocht ik mijn eerste lp. Daarvoor moest je toen nog wel sparen. Ik kon er meer kopen als ik een prijs met wielrennen had gewonnen en later toen ik meer te besteden had." Rijks ontspant zich na vergaderingen door een kringloopcentrum of een andere tweedehandszaak in te lopen om er tussen de tweedehands platen en cd's te kijken. "Het verzamelen gaat nog steeds door. Het is een prachtige afleiding."

Betrouwbaar en herkenbaar
Intussen heeft Rijks zo'n 12.000 lp's, 6000 singletjes en ook nog heel veel singletjes. De lp is nog steeds zijn favoriet vanwege de hoes, de vormgeving en de kleur. "De lp is een kunstuiting, de cd is meer een gebruiksvoorwerp." Zijn favoriete platen zijn nog steeds de eerste twee die hij kocht: Abbey Road van the Beatles en L.A. Woman van the Doors. "Dat blijven mijn toppers." Als hij naar muziek luistert, is Rijks altijd nieuwsgierig naar de achtergronden. "Dat heb ik bij de kiezers net zo. Ik ben geïnteresseerd in wat ze bezig houdt en welk gevoel ze hebben bij de ontwikkelingen in de gemeente." Als hij op de fiets op weg is maakt hij vaak een praatje met mensen die hij tegenkomt. "Ik leg de mensen dan ook graag uit waarom ik iets doe en waar mijn ideeën vandaan komen. Ik wil graag betrouwbaar en herkenbaar zijn bij alles."