Eens kind, altijd kind. Foto Rob Chevallier.
Eens kind, altijd kind. Foto Rob Chevallier. Foto:

Nieuwe exposities bij galerie Foto21 Bredevoort

BREDEVOORT - In galerie Foto21 op 't Zand 21 in Bredevoort zijn twee nieuwe exposities te bewonderen.

Tot en met 2 april is een expositie van foto-objecten van Rob Chevallier te zien. Hij studeerde grafische Vormgeving aan ArtEZ Arnhem. Sinds 2006 is hij actief als beeldend kunstenaar en fotograaf. Zijn foto's ontstaan vooral in het Ruhr-gebied en de regio Niederrhein. Vervreemding van de werkelijkheid is de basis, horizontale lijnen en een grafische, bijna symmetrische opbouw creƫren rust en ruimte. Recent werk bestaat uit een combinatie van foto's en tweedehands objecten. Foto's op waterpassen, schietspoelen, speelgoedwagentjes en nog veel meer. Rob Chevallier combineert zijn foto's met spullen uit kringloopwinkels en rommelmarkten. Oude, afgedankte voorwerpen krijgen als kunstwerk een nieuw leven en een nieuwe betekenis. Zo ontstaat een unieke, eigentijdse beeldtaal. De foto's met hergebruik van vaak nostalgische voorwerpen zijn een reactie op onze veranderende samenleving. Thema's met een kritische knipoog naar nu zijn: klimaatverandering, de steeds grotere kloof tussen arm en rijk, natuurbehoud, industrialisering en automatisering. Op zondag 18 februari (van 13.00 tot 17.00 uur) is de kunstenaar zelf aanwezig voor een toelichting op het werk. Het boekje: 'Foto objecten 2017-2018' is op 18 februari verkrijgbaar.

Tot en met 22 april is de expositie van wijlen Piet van den Hengel te zien, getiteld Mr Magic with his Mouse Trap.Het betreft zogenaamde 'pin hole fotografie'. Na het overlijden van fotograaf Piet van den Hengel stuitten de erven op een enorme hoeveelheid van zijn fotoprints in passe-partout. 370 stuks om precies te zijn. Stuk voor stuk documenten van een bevlogen fotografisch leven, te mooi om weer op zolder te verstoppen. En zo ontstond het idee voor een foto-expositie als eerbetoon aan Piet. Piet van den Hengel (1944-2013) was als amateurfotograaf verbonden aan FotoPon, de fotoclub van auto-importeur Pon in Leusden.

Van het begin experimenteerde hij met 'pin hole fotografie', een primitieve vorm van analoge fotografie waarbij lichtgevoelig papier in een doosje het licht opvangt wat door een speldenprikgaatje binnenkomt. Vaak met een hele lange sluitertijd. Het resultaat is een mysterieus, bijna spookachtig beeld. Piet verfrommelde zijn papier of gaf het een tweede belichting van een ander onderwerp. Opvallend is zijn serie pin hole panoramafoto's waarmee Piet een internationale fotowedstrijd won en deze in Finland mocht presenteren. Een Finse krant kopte een interview met Piet met de titel 'Mr. Magic with his mousetrap', refererend aan het verhaal dat Piet op een dag met een groot rond blik op statief in het bos zat te fotograferen. Op de vraag van een voorbij wandelend jongetje wat hij aan het doen was antwoordde Piet: 'Ik ben muizen aan het vangen'. Het jongetje riep spontaan, "Dan moet je eens bij ons in de schuur kijken, daar stikt het van de muizen".

Het verhaal geeft de luchtigheid aan waarmee Piet fotografeerde. In zijn bescheidenheid is het nooit tot een solo-expositie gekomen. "Ik zal pas na mijn dood ontdekt worden", heeft hij ooit gezegd. Met deze foto-expositie maakt men kennis met een selectie van het werk van Piet.