De reüniecommissie van De Groen. Foto: Cettela Slootmans
De reüniecommissie van De Groen. Foto: Cettela Slootmans Foto:

150 jaar Groen van Prinsterer: muziek, feest en ontmoeting

AALTEN - CBS Groen van Prinsterer in Aalten bestaat dit jaar 150 jaar. Om dit jubileum groots te vieren met oud-leerlingen organiseert 'de Groen' een reünie. De oudste – nog levende – oud-leerlingen zijn rond de 90 jaar oud. Om deze groep mensen en andere reünisten te bereiken hoopt de basisschool dat iedereen in actie komt om oud-leerlingen op de hoogte te brengen van de reünie. Directeur Arjen Smit: "Wat is mooier dan als vader, moeder, zoon, dochter, broer en zus, samen naar de reünie van de Groen te komen!"

Door Cettela Slootmans

'De Groen' is een christelijke basisschool die 150 jaar geleden is opgericht. Directeur Arjen Smit, zelf oud-leerling van de onderwijsinstelling, vertelt dat het in die tijd bijzonder was om een school te stichten: "Er was geen subsidie en extra bijzonder was het om een christelijke school te stichten." Hedendaags is de christelijke basisschool een florerende school met 360 leerlingen.
Om bij dit 150-jarig bestaan stil te staan, is er een jubileumcommissie in het leven geroepen. Deze commissie bestaat uit leerkrachten en ouders uit de MR en oudercommissie. Samen zullen zij voor de huidige leerlingen een feestdag organiseren en voor alle oud-leerlingen een reünie.

Muziek, feest en ontmoeting
De feestdag moet een gedenkwaardige dag worden voor de huidige leerlingen van de Groen. Deze dag met als thema 'muziek en feest' zal plaatsvinden op 22 juni. Gedurende deze dag worden oud-leerlingen van de Groen die nu op Schaersvoorde zitten, betrokken in de begeleiding van de activiteiten. Ook zal er een Oegandees kinderkoor aanwezig zijn, die eerder die week workshops zal verzorgen op de Groen. De feestdag zal plaatsvinden op Lansbulten van 10.00 tot 15.00 uur, waarbij de ouders in de middag aan kunnen sluiten.

Groepsfoto's in 'oude' klassen-samenstelling

Waar het thema voor de huidige leerlingen 'muziek en feest' zal zijn, zal bij de reünie vooral 'ontmoeting' centraal staan. Op 16 juni 2018 zal de Hofnar de plaats van ontmoeting worden voor alle reünisten. Van 14.00 – 19.00 uur is er de gelegenheid om met oud-leerlingen en (voormalige) docenten van de Groen samen te zijn. Er zullen oude schoolplaten verloot worden en er worden groepsfoto's in de samenstelling van de oude klas gemaakt. Deze klassenfoto ontvangt de reünist later per post thuis.

Reünisten gezocht
Vanaf 1962 zijn alle schoolverlaters geregistreerd. Voor elke klas die vanaf 1962 de Groen verlaten heeft is er één leerling aangesteld als contactpersoon. Deze contactpersoon dient zoveel mogelijk klasgenoten op te sporen en kennis te geven van de reünie. Oud-leerling Henrieke werkt als leerkracht op de Groen en heeft afgelopen week met al deze contactpersonen afgesproken. "Het was een hele gezellige bijeenkomst en er zijn sinds die avond al vele contacten bijgekomen."
Van de leerlingen die voor 1962 de Groen hebben verlaten zijn geen gegevens bekend. De oudste nog levende oud-leerlingen zijn rond de 90 jaar. Deze groep mensen is moeilijk op te sporen. Om de schoolverlaters van voor 1962 te kunnen bereiken heeft de jubileumcommissie de hulp van Aaltenaren nodig. "Kent u oud-leerlingen van de Groen van Prinsterer? Breng hen op de hoogte van de reünie en help hen met het aanmelden", zo luidt dan ook de oproep van de jubileumcommissie.

Aanmelden
Aanmelden voor de reünie kan via www.150jaargroen.nl. Via deze site zal een programma en deelnemerslijst bekend gemaakt worden. Op de website zijn ook oude schoolfoto's te vinden. De Groen vraagt de hulp van familieleden of bekenden bij het aanmelden via internet als de oud-leerling zelf niet de beschikking heeft over een e-mailadres. Mocht aanmelden via een e-mailadres op geen enkele manier mogelijk zijn, dan mag dit geen belemmering zijn om naar de reünie te komen. In dit geval kan men contact opnemen met de Groen van Prinsterer: 0543-472256.


Datum: zaterdag 16 juni
Locatie: De Hofnar, Aalten
Tijdstip: 14.00 tot 19.00 uur
Kosten: 15 euro (inclusief koffie, thee, eten en klassenfoto)
Aanmelden: www.150jaargroen.nl


Cursus fotografie in IJzerlo

IJZERLO - In februari start er weer een cursus basisfotografie in IJzerlo. De cursus zal worden gegeven door Hans Boerrigter. Hij fotografeert sinds 1975 en geeft sinds 1988 met veel enthousiasme les in fotografie aan diverse centra voor kunstbeoefening en in zijn eigen studio.

In de cursus basisfotografie leert men de verschillende basistechnieken van de fotografie. Bovendien wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die de camera te bieden heeft.
Iedere les krijgt de cursist een opdracht mee. Deze opdracht wordt de volgende les (aan de hand van prints) besproken. Bovendien wordt de zeggingskracht van de foto besproken: 'de beeldtaal'. Ook wordt elkaars werk bekeken en vergeleken met het werk van professionele fotografen.
Voor deze cursus is een spiegelreflexcamera vereist (of vergelijkbaar, analoog of digitaal).
De cursus bestaat uit acht lessen die plaatsvinden in 't Dorpshuus te IJzerlo (Thijsweg 19) op 19 februari, 5 en 19 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei en 11 juni, van 19.30 tot 22.00 uur.

Er kunnen maximaal tien personen per cursus deelnemen. Aanmelden via de Activiteitencommissie van IJzerlo: ac@ijzerlo.nl.