Foto: Leo van der Linde
Foto: Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: Groen van Prinsterer

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 30 januari betrof een foto, een ansichtkaart, van de Groen van Prinstererschool.

De school aan de Bredevoortsestraat staat er al lang niet meer. Intussen is de school in een ander gebouw gehuisvest. De naam van de school is nog steeds springlevend. Dit jaar viert men het 150-jarig bestaan van de 'Groen' oftewel de Groen van Prinstererschool. Het is de eerste christelijke school in Aalten. Op 11 maart 1868 was de 'Eerste Vergadering ter oprigting eener School voor Posetief Christelijk Onderwijs te Aalten'. Zo staat het omschreven in het notulenboek.
Predikant ds. D. Breukelaar werd de voorzitter van het bestuur van deze nieuw op te richten school. De bestuursleden hadden zelf geld ter beschikking gesteld, variërend van f 35,- tot f 100,- per persoon, voor die tijd flinke bedragen. Het christelijk onderwijs werd nog niet bekostigd door de overheid. Alleen het openbaar onderwijs mocht op financiële middelen rekenen. Pas in 1917 volgde gelijkstelling tussen het openbaar en het christelijk onderwijs. Bijzondere scholen kregen toen het recht op dezelfde financiële steun van de overheid als openbare scholen. Aan de Bredevoortsestraat werd een school gebouwd, de latere Groen van Prinstererschool.

Het eerste hoofd was F. Uittenbroek uit Rotterdam. Het schoolgeld bedroeg 25 cent per maand. Voor hen die schrijven op schrift: 30 cent. Voor atlassen en leien moesten de ouders zelf zorgen. De overige schrijf- en schoolbehoeften werden door de school verstrekt. De school, die in 1869 gereed kwam, telde het eerste jaar 159 leerlingen, maar midden oktober van dat jaar was dit gedaald naar 127, omdat veel kinderen thuis met de aardappeloogst moesten helpen. In 1918 vierde men het 50-jarig bestaan van het christelijk onderwijs, reden voor het maken van een mooie foto en deze werd uitgegeven als ansichtkaart. De school aan de Bredevoortsestraat kreeg in de jaren twintig aan flinke uitbreiding. In 1925 deed burgemeester Monnik, lid van de schoolvereniging, het voorstel de school Groen van Prinsterschool te noemen. In de oorlogsjaren lag het onderwijs in Aalten een tijdlang stil. Wim Hengeveld: "In mei 1945 stond het volgende in de krant: het onderwijs aan de Groen van Prinstererschool zal vanaf 28 mei 1945 volledig worden hervat. De klassen I, II, III, VI, VII en VIII zullen onderwijs ontvangen in de voormalige kammenfabriek aan de Damstraat op de gewone dagen en uren. Het onderwijs voor de klassen IV en V zal gegeven worden in de Consistorie van de Oosterkerk. Voor klas V eveneens op de gewone dagen en uren. Voor klas IV op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen." In de late jaren zestig werd een nieuw schoolgebouw aan de Ahavestraat in gebruik genomen. Omstreeks het jaar 2000 verhuisde men naar de huidige locatie aan de Ludgerstraat.

Harro Brinkmann schreef: "Op de foto zien we rechts de Groen van Prinstererschool met hoofdmeesterswoning, in 1869 aanbesteed bij G.Prins (later Schiller-Prins). Het metselwerk werd aangenomen door H.Lammers voor Fl. 475,= . J. van Lochem maakte het smidswerk voor fl. 69,85 Als de aannemers het bestek hebben ondertekend en het werk is 'gegund' wordt 'deze gewigvolle zaak door gebed en dankzegging den Heere aanbevolen'. Meester J.Staal was hoofd van de school van 1889 tot 1924. De woning van de hoofdmeester is later vernieuwd. De hoofden van de school Onvlee, Dijkstra en Folkerts hebben er met hun gezinnen gewoond. Ook jongerencentrum Attica is hier enkele jaren gevestigd geweest. Tegenover de school staat het huis van 'bode' Simmelink. Postbode Willem Simmelink heeft het huis laten bouwen. Hij staat op de foto in het portiek. Later is links in dit pand het kantoor van notaris Krijgers Janzen gevestigd geweest, aan de rechterkant woonde Meester Siebrands, hoofd van de Openbare Lagere School. In het fraaie pand daarnaast, Bredevoortsestraat 39 , was Boekhandel en boekbinderij Messink & Prinsen gevestigd. Voor de winkeldeur op de hoek staat boekbinder Derk Prinsen met z'n werkschort om. Het pand is in 1911 ontworpen door architect J.Brill en door aannemer A. Jansen voor fl. 4769,00 gebouwd. Wegens bouwkundig slechte staat is het pand in 1962 ten dele afgebroken en modern weer opgebouwd. Boekhandel en boekbinderij Messink en Prinsen, opgericht in 1897, was hier gevestigd van 1911 tot medio 2016."