Nog wel drie jaar steun voor Uitdaging; subsidie niet structureel

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - De gemeenteraad van Aalten maakte een punt van de subsidie voor de Aaltense Uitdaging. Pas na een schorsing werd duidelijk hoe de raad de - vrijwel raadsbreed geprezen - Aaltense Uitdaging wil steunen.

De VVD constateert dat het bedrijfsleven de Uitdaging steunt. Daarom zou ook de gemeente dit moeten doen, en pleitte daarom voor structurele subsidie. De VVD zit niet te wachten op een jaarlijkse subsidieaanvraag. "Het is geen blanco cheque. De Aaltense Uitdaging moet wel jaarlijks bij de begrotingsbehandeling inzichtelijk maken dat de subsidie nog steeds nodig is." Rudi ter Maat van de PvdA vond dat de Aaltense Uitdaging echt belangrijk is geworden en voordelen heeft voor alle partijen. "Het is een mooie ontwikkeling. Burgers en bedrijven participeren."

Meer dan regelaar
Joop Wikkerink van de Progressieve Partij vond het nog te vroeg voor een structurele subsidie. Hij zei dat er eerst naar het toekomstig beleid gekeken moet worden. Hij verwees naar de notitie 'Een sterk sociaal netwerk is cruciaal voor het sociale domein', waarin is aangegeven hoe de Aaltense Uitdaging en Figulus Welzijn door een goede samenwerking met de gemeente meer zouden kunnen betekenen voor onder andere de gemeenschapshuizen. "Ze willen meer zijn dan een regelaar van materiaal. Bespreek deze integrale aanpak eerst met de nieuwe raad en neem dan een besluit over een structurele subsidie." Willem Bruil (HMV) was niet zo onder de indruk van de Aaltense Uitdaging en vond dat het niet zo veel toevoegde. Maar hij wilde zich er niet al te druk over maken. Het voorstel van B en W vond hij echter niet deugen. "Of je bent enthousiast en geeft 10.000 structureel, wel met prestatieafspraken. Of je vindt het niet zinvol en trekt de stekker eruit. Een tussenvoorstel is niet reƫel."

Na schorsing pas helderheid
De overige drie partijen waren enthousiast over de Aaltense Uitdaging. Hanny Noorman van de ChristenUnie suggereerde om vanaf 2020 5000 euro structureel te geven. Freek Diersen van het CDA vond dat er te weinig tijd was geweest voor een definitieve beeldvorming. Hij stelde voor nog twee jaar 10.000 euro te geven. "Dan hebben we een beter beeld." Margret Rensink van Gemeentebelangen zei dat de Aaltense Uitdaging tot ontmoetingen tussen organisaties en bedrijven had geleid, die er anders niet waren geweest. "De meerwaarde is dat ze elkaar ook hebben leren kennen en bij elkaar over de vloer zijn geweest." Zij stelde voor B en W te volgen. Wethouder Henk Rijks concludeerde dat het voorstel van B en W aansloot bij de gedachten van de raad. Toch was het hem niet helemaal duidelijk wat de verschillende fracties voor 2019 wilden. Om dat duidelijk te maken was een schorsing nodig. Na een kort overleg kwam Gerbert Navis met een aangepast amendement. De Aaltense Uitdaging krijgt in ieder geval nog drie jaar 10.000 euro. Intussen is er dan alle tijd om over een integrale aanpak zoals Joop Wikkerink suggereerde te spreken. Daarna werd het voorstel raadsbreed ondersteund.


Curiozamelbeurs

AALTEN - Zaterdag 3 februari is er weer een curiozamelbeurs in De Hofnar in Aalten. Men kan hier terecht voor de gebruikelijke zaken als postzegels, munten en ansichtkaarten maar ook voor andere minder gangbare verzamelobjecten zoals streekboeken, vinyl-platen en diverse andere nostalgische paperrassen en curiosa. De beurs begint om 13.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur en de entree is gratis. Voor informatie en tafelreservering: Hans Ubbing, tel. 0543-520532.